Proteste în Grecia

Mii de greci au ieşit, miercuri, în stradă protestând faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvern cu prilejul comemorării revoltei studenţilor împotriva regimului militar din 1973. Între timp, Grecia a aflat că va primi următoarea tranşă din ajutorul financiar destinat Atenei în ianuarie şi nu în decembrie. Transmite corespondentul RFI şi RRA, Monica Chihaia.

Potrivit poliţiei, aproximativ 20.000 de persoane, în special studenţi, muncitori şi membri ai partidelor de stânga au participat la protestul de miercuri.

Acestora li s-au alăturat pensionari şi chiar şi copii, însoţiţi de părinţi.

În faţa Ambasadei Statelor Unite, un punct sensibil al defilării, manifestanţii au lansat sloganuri contra Americii, însă majoritatea banderolelor şi lozincilor scandate vizau mai ales actuala criză financiară.

Guvernul grec a adoptat o serie de măsuri de austeriate destinate redresării situaţiei economice şi s-a văzut nevoit să recurgă la un ajutor din partea FMI şi Uniunii Europene UE. Aceste decizii au fost însă aspur criticate de o mare parte a populaţiei.

"Noi plătim pentru profitul lor, nu vom plăti pentru criza lor", "Contra crizei şi supunerii", se putea citi pe numeroasele banderole, cu un ton anti-capitalist. "V-au declarat război, trebuie să contraatacaţi", scandau numeroşi manifestanţi.

Revolta studenţilor din 1973 reprezintă un eveniment important pentru mulţi greci, această mişcare fiind considerată un preludiu al restabilirii democraţiei în Grecia.

În reprimarea revoltei de către junta militară au fost ucise 44 de persoane.

 
Corespondentul RFI şi RRA, Monica Chihaia