Programul politic al lui Barack Obama

200811-7788.jpg

Programul politic al lui Barack Obama

În privinţa politicii externe, Obama promite să pună capăt conflictului din Irak "într-o marieră responsabilă" într-o perioadă de 16 luni.

Preşedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, are în faţă o serie de provocări importante.
În privinţa politicii externe, Obama promite să pună capăt conflictului din Irak "într-o marieră responsabilă" într-o perioadă de 16 luni.
Democratul a propus sporirea contingentului de circa 32 de mii de soldaţi din Afganistan. El mai vrea ca armata americană să acţioneze singură pe teritoriul pakistanez, dacă autorităţile de la Islamabad sunt reticente sau nu vor să coopereze în eforturile de capturare a unor suspecţi de terorism. Obama propune şi închiderea bazei de la Guantanamo.
El este favorabil unui dialog cu Iranul "dacă este singura modalitate de a reprezenta interesele Statelor Unite". Totodată, pledează pentru aplicarea sancţiunilor internaţionale pentru a obliga Iranul să facă transparent programul său nuclear.
Cât despre relaţia cu Israelul, Obama pledează pentru crearea unui stat palestinian şi pentru izolarea Hamas şi Hezbollah.
în privinţa economiei, Obama a promis reducerea impozitelor pentru 95 la sută dintre cetăţenii americani şi taxarea veniturilor care depăşesc 250.000 de dolari pe an. El intenţionează să deblocheze suma de aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru mari lucrări de infrastructură.
Barack Obama a promis acordarea unui credit de trei mii de dolari pentru fiecare slujbă creată în următorii doi ani în Statele Unite.
El mai susţine un al doilea plan de relansare economică în valoare de 60 de miliarde de dolari.
La capitolul mediu, Obama a fixat un obiectiv de reducere cu 80% a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Barack Obama doreşte să investească 150 de miliarde de dolari în următorii zece ani în dezvoltarea tehnologiilor de energie alternativă, fiind favorabil forajelor marine limitate. (CR - 5 November 2008;14.45h)