Programul nuclear iranian dă frisoane Occidentului

programul-nuclear-iranian-da-frisoane-occidentului.jpg

Centrală nucleară iraniană (Foto: Reuters)

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să publice un raport mult-aşteptat privind eventualele aspecte militare ale programului nuclear iranian. Presa afirmă deja că Teheranul ar dispune de tehnologia necesară fabricării unei bombe atomice, iar Israelul a evocat eventuale acţiuni militare împotriva siturilor suspecte.

Raportul prezentat de AIEA este cel mai detaliat realizat vreodată până acum, privind cercetările nucleare iraniene. Potrivit ziarului Washington Post, care citează diplomaţi la curent cu concluziile raportului, "Iranul şi-a însuşit etapele esenţiale pentru fabricarea unei arme nucleare".

Cotidianul american evocă în particular expertiza străină de care ar fi beneficiat iranienii, în particular de la un om de ştiinţă din fosta Uniune Sovietică. Acest expert i-ar fi învăţat pe iranieni să construiască detonatoare de înaltă precizie, necesare declanşării reacţiei nucleare în lanţ. "Programul secret de cercetări atomice al iranienilor a continuat şi după 2003, în ciuda presiunilor internaţionale şi este mai ambiţios, mai bine organizat şi mai fructuos decât ne puteam imagina", se poate citi în raportul agenţiei ONU.

Publicarea acestui raport intervine într-un context diplomatic tensionat, după ce preşedintele Israelului a evocat zilele trecute faptul că perspectiva unei operaţiuni militare împotriva Iranului se apropie. Rusia a respins însă această opţiune vehiculată, e adevărat, deja de vreo 8-9 ani de zile.

Germania, care participă şi ea la eforturile diplomatice pentru a rezolva această criză a respins ipoteza unei intervenţii militare, estimând că sancţiunile rămân calea decisivă pentru a schimba opţiunea Iranului. În sfârşit, Parisul şi el prezent la masa negocierilor cu regimul de la Teheran spune că va cere Iranului să-şi abandoneze complet programul nuclear.