Problemele vinificatorilor moldoveni continua

Dupa ce Autoritatea pentru Protectia Consumatorului din Romania a anuntat ca vinurile importate din Moldova au grave abateri in privinta calitatii, reactia Chisinaului nu s-a lasat asteptata.

Republica Moldova este implicată într-un nou razboi al vinului, de aceasta data cu Romania. După ce Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului din Romania a anunţat că vinurile importate din statul de peste Prut au grave abateri în privinţa calităţii, reacţia autorităţilor de la Chişinău nu s-a lăsat aşteptată.
Ministrul Economiei şi Comerţului, Igor Dodon a declarat că vinurile destinate exportului sunt supuse unor controale riguroase. Este imposibil ca in urma unor astfel de teste sa fi ajuns in Romania vinuri de proasta calitate. Dodon a dat exemplul Federatiei Ruse, unde foarte multe vinuri contrafacute se produceau chiar in Rusia, dar se comercializau cu marci moldovenesti.
Specialiştii români spun că verificările vinurilor moldoveneşti au scos in evidenţă abateri privind încadrarea în conţinutul de extract sec impus, încadrarea în categorie în funcţie de conţinutul de zaharuri, comercializarea de vinuri hibrid care, conform legislaţiei din România, se pot utiliza numai în consumul familial, precum şi probleme de etichetare.
Analiştii afirmă că noul război al vinului are tentă politică, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul Federaţiei Ruse, doar ca din alte motive. Aceasta ar putea fi replica dură promisă de preşedintele Traian Băsescu autorităţilor de la Chişinău in urma unor repetate atacuri la adresa României, susţin experţii independenţi.

Ilona Spataru, Chişinău, RFI