Prietenii Libiei se reunesc la Paris

prietenii-libiei-se-reunesc-paris.jpg

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi şeful CNT, Moustafa Abdeljalil (Foto: Reuters/Philippe Wojazer)

La Paris are loc joi, 1 septembrie, Conferinţa Prietenilor Libiei, cu participarea a 60 de state. Obiectivul principal evocat de preşedintele Nicolas Sarkozy este "succesul tranziţiei în Libia", după înlăturarea regimului Gaddafi.

"Nu trebuie ratată această tranziţie" din Libia, a subliniat în mai multe rânduri şeful statului francez, Nicolas Sarkozy. El a evocat momentul retragerii trupelor sovietice din Afganistan, care nu a fost urmat de o "tranziţie" reuşită sau situaţia din Irak unde intervenţia militară americană a fost un succes militar, dar tranziţia un eşec.

"Trebuie să tragem învăţămintele care se cuvin din aceste experienţe", a mai spus Nicolas Sarkozy, care consideră victoria asupra lui Muammar Gaddafi ca fiind o mare victorie diploamtică a Franţei. Ceea ce explică faptul că Parisul este acum organizatorul acestei conferinţe la care participă şi state care nu au fost de acord cu intervenţia NATO în Libia, mai precis Germania, Rusia şi China.

 

Fonduri pentru Libia

 

Unul dintre obiectivele Conferinţei Prietenilor Libiei este deblocarea rapidă a unor fonduri, în aşa fel încât statul libian să poată funcţiona. Franţa doreşte deblocarea unei sume de un miliard cinci sute de milioane de euro până la sfârşitul săptămînii.

Fostul regim Gaddafi dispune însă de aproximativ 50 de miliarde de dolari în diferite bănci ale lumii, dintre care şapte miliarde şase sute de milioane de euro în băncile franceze. Îngheţarea acestor fonduri s-a făcut nu fără unele dificultăţi în contextul revoltei din Libia, dar şi deblocarea lor implică un mecanism despre care "prietenii Libiei" vor discuta joi.

Parisul consideră că toată comunitatea internaţională trebuie să se mobilizeze acum în favoarea Libiei, astfel încât reconstrucţia să devină o prioritate, în speranţa că aceasta va atenua diviziunile apărute atât pe plan internaţional, cât şi printre rebeli în faza militară a răsturnării vechiului regim de la Tripoli.