Presiuni în PE pentru aderarea României la Schenghen

parlament-european-sala-plen.jpg

Parlamentul European

Partidul Popular European (PPE) din Parlamentul European a cerut Franţei şi Germaniei să ofefere "un semnal politic puternic" României şi Bulgariei privind perspectivele aderării rapide la Spaţiul Schengen, informează AFP.

"Grupul PPE din Parlamentul European apreciază că este necesar să fie trimis un semnal politic puternic în privinţa Bulgariei şi României", anunţă vicepreşedintele grupului, germanul Manfred Weber.

Obiectivul este a le oferi celor două ţări "asigurări pentru o perspectivă onestă şi explicită privind o aderare rapidă, subliniind că progresele în materie de securitate rămân o condiţie prealabilă. Grupul nostru politic consideră că este indispensabil ca Bulgariei şi României să le fie oferită o perspectivă de aderare la Schengen în viitorul apropiat", continuă eurodeputatul.

"Noi considerăm că este plauzibil ca cele două ţări să poată îndeplini condiţiile de aderare în cursul anului 2011 dacă accelerează eforturile", precizează Manfred Weber.

Scrisoarea lui Weber, datată 19 ianuarie, este adresată doar miniştrilor de Interne din Franţa şi Germania, Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere.

Weber îi îndeamnă pe cei doi miniştri să "acţioneze rapid pentru a demonstra Bulgariei şi României că pot îndeplini condiţiile de aderare la Schengen în scurt timp şi în mod minuţios".

"Este vorba în primul rând de a evita confuziile în privinţa condiţiilor care trebuie îndeplinite şi asupra perspectivelor de aderare. În general, grupul PPE este reticent faţă de extinderea în mod prematur a Spaţiului Schengen. Dar, ar fi păcat să lăsăm impresia că UE ar stabili noi condiţii, modificând procedurile în curs ca reacţie la experienţe negative din trecut", încheie vicepreşedintele grupului PPE.