Preşedinta kârgâză caută ajutor în SUA

kargazstan-poza-reuters-presedintele-interimar-rosa-otunbaieva.jpg

Preşedinta kârgâză, Rosa Otunbaieva (Foto : Reuters)

Preşedinta Kârgâstanului, Rosa Otunbaieva se află pentru prima dată în vizită oficială în Statele Unite. Ocazie cu care va cere autorităţilor americane să o ajute să amelioreze protecţia frontierelor micuţei republici central-asiatice.

Rosa Otunbaieva se află la Washington pentru a participa la ceremoniile prilejuite de împlinirea a o sută de ani de aniversare a Zilei Mondiale a Femeii. Cu această ocazie, însă, preşedinta kârgâză, fostă ambasadoare în SUA va purta discuţii cu Hillary Clinton, şefa diplomaţiei americane şi cu consilierii preşedintelui Barack Obama.

În centrul preocupărilor doamnei Otunbaieva se află securitatea la frontierele fostei repubilcii sovietice. Chestiunea este abordată îndeaproape cu ruşii, dar Kârgâstanul cere şi ajutorul americanilor. Aceştia din urmă au tot interesul să răspundă aşteptărilor liderei kârgâze, întrucât pe teritortiul acestei ţări se află o bază militară americană, în oraşul Manas, esenţială, vitală pentru operaţiunile americane din Afganistan.

Locaţia şi cheltuielile de mentenanţă ale instalaţiilor îi costă pe americani anual deja peste o sută de milioane de dolari.

Situaţia din Kârgâstan, scena unor ciocniri interetnice ucigătoare anul trecut îi incită însă pe responsabilii de la Washington să-şi strângă şi mai mult relaţiile cu această ţară central-asiatică.