Presa internaţională: o supraveghere mai strictă pentru România

eu-flag.jpg

Presa internaţională: o supraveghere mai strictă pentru România

Presa internaţională comentează pe larg raportul prezentat miercuri de Comisia Europeană. Agenţiile şi ziarele reiau îngrijorările exprimate de şeful Comisiei Europene şi remarcă faptul că ultimul raport înseamnă o supraveghere mai strictă pentru România.

Uniunea Europeană a criticat dur România miercuri, explicând că acţiunile guvernului de la Bucureşti au subminat statul de drept şi independenţa justiţiei, relatează Associated Press.

Într-un raport ce analizează instabilitatea politică ce a început luna trecută, după ce guvernul premierului Victor Ponta a iniţiat demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Executivul european s-a declarat îngrijorat în special de “manipulările care afectează instituţiile şi membrii justiţiei şi care au un impact serios asupra societăţii în ansamblu”.

Comisia Europeană a mai precizat, scrie AP, că acţiunile recente ale guvernului nasc îngrijorări în privinţa respectării principiilor democratice fundamentale. Agenţia remarcă şi discursul şefului Comisiei, Jose Manuel Barroso.

Oficialul a explicat că în ultimele trei săptămâni evenimentele excepţionale din România au reprezentat o sursă de îngrijorare majoră. “Politicienii nu trebuie să încerce să intimideze judecătorii înainte de decizii sau să îi atace după ce emit nişte hotărâri care nu le convin”, a spus Barroso, citat de AP.

Sub titlul “Europa: un centru instabil şi încă şi mai rău la periferie”, “New York Times” remarcă şi el, pe blog, raportul Comisiei. “Statele de la periferia Europei se scaldă în ape tulburi, iar unii experţi consideră că această instabilitate ar putea slăbi şi mai mult Uniunea. Luaţi de pildă România.

Comisia Europeană a publicat un raport de 22 de pagini prin care constată că premierul Victor Ponta a subminat statul de drept şi principiile democratice fundamentale în ţara sa. Informaţii despre corupţie pe scară largă şi infracţiuni la cel mai înalt nivel au tot apărut în ultimii cinci ani, câţi au trecut de când România e membră a Uniunii.

Însă toleranţa Bruxelles-ului s-ar putea apropia de sfârşit”, mai notează cotidianul american. Victor Ponta şi-a pledat cazul, însă Comisia Europeană a indicat astăzi că va evalua din nou până la sfârşitul anului angajamentul guvernul român că va respecta instituţiile democratice. Lucrurile nu stau cu mult mai bine decât în Ungaria vecină, unde premierul Viktor Orban, cu sprijinul partidului de dreapta Fidesz, a decis să înlocuiască legea fundamentală. În iunie, Transparency International a explicat că în Ungaria există o preluare a statului de către interese private.

Agenţia Reuters scrie şi ea că Executivul european va revizui angajamentul guvernului de a proteja instituţiile democratice înainte de sfârşitul anului. În acest fel, Bruxelles-ul sporeşte presiunile în privinţa problemelor de stat de drept în acest stat balcanic.

“România este pusă la punct de Uniunea Europeană”, titrează “Le Monde”. România a fost pusă sub o supraveghere mai strictă, comentează cotidianul francez de stânga. Răspunsurile scrise trimise marţi de Victor Ponta pentru cele 11 recomandări ale lui Barroso nu au fost suficiente pentru a calma Comisia.

Pe un ton neobişnuit de viguros, preşedintele Comisiei a anunţat publicarea unui nou raport până la sfârşitul anului. Asta echivalează cu o punere sub supraveghere mai strictă a puterii din România înainte de referendumul pentru destituirea lui Băsescu şi înainte de alegeri.

Cu un asemenea bilanţ, mai notează “Le Monde”, guvernul de la Bucureşti îşi va rata fără îndoială unul dintre principalele obiective – intrarea în spaţiul Schengen.

Barroso critică dur derapajele antidemocratice din România, notează şi agenţia Belga. Chiar dacă a salutat schimbarea de poziţie a premierului social-democrat Victor Ponta, Barroso nu şi-a înghiţit criticile faţă de atacurile la adresa ordinii constituţionale din România, mai scrie Belga.

“România alunecă spre despotism”, scrie The Telegraph, tot pe blog. “România e la marginea Europei – politic şi geografic. Călătoreşte spre vest şi eşti pe un teritoriu mai mult sau mai puţin democratic. Mergi însă spre est şi nu vei găsi prea multe locuri unde guvernele se schimbă paşnic în urma alegerilor.

Putem pierde din vedere cât de rară şi de fragilă e guvernarea parlamentară sub domnia legii. Dacă România se poate întoarce către autocraţie în timp ce e în Uniune, ce se va întâmpla dacă se înrăutăţeşte criza în Grecia?”.

Poate că România se află la celălalt capăt al Europei, dar tensiunile din Balcani, lăsate nerezolvate, au un mod de a ajunge până la urmă forţat pe agenda tuturor”, mai scrie “The Telegraph”.