Predoiu: În unele cancelarii se discută despre un decalaj de progrese între România şi Bulgaria

predoiu-unele-cancelarii-se-discuta-un-decalaj-progrese-romania-bulgaria.jpg

Cătălin Predoiu crede că din vară MCV s-ar putea transforma.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, spune la RFI că "în unele cancelarii europene se discută despre un oarecare decalaj de progrese între România şi Bulgaria, în sensul că România a accelerat foarte mult în ultimii doi ani". El mai afirmă că din vară Mecanismul de Cooperare şi Verificare s-ar putea transforma.

Cătălin Predoiu: Eu ştiu că la nivel european, în unele cancelarii se discută acest aspect, al unui oarecare decalaj de progrese între România şi Bulgaria, în sensul că România a accelerat foarte mult în ultimii doi ani şi se discută de soarta Mecanismului de Cooperare şi Verificare începând din vara acestui an, pentru că se încheie cinci ani de Mecanism şi modul în care se continuă va trebui să ţină cont de ceea ce s-a realizat concret în teren.

Rep.: Deci va exista o continuare a MCV-ului…

C.P.: Vreau doar să spun că există o preocupare la nivelul cancelariilor, inclusiv la nivelul Bruxelles-ului, de a calibra cea mai potrivită formulă după vara acestui an, pentru cele două ţări. Că asta înseamnă mai departe împreună, că asta înseamnă separat, că asta înseamnă ridicare sau modificare de mecanism, că asta înseamnă topirea mecanismului într-un mecanism mai larg la nivel european, aplicabil tuturor statelor membre rămâne de văzut şi e prematur de anticipat. Deocamdată, avem noi în interior multe lucruri de rezolvat.

 

Rep.: Dvs. pentru ce mecanism aţi opta? Un mecanism pentru toate ţările europene, presupun.

C.P.: Noi am sprijinit această iniţiativă, care, paradoxal, venea din Olanda. Şi nu uit să le spun de fiecare dată acest lucru, faptul că noi sprijinim fără complexe standarde europene în materie de justiţie şi afaceri interne şi spun de asemenea că România, în urma progreselor înregistrate are standarde poate uneori mai ridicate decât ale altor state membre, deşi avem un mecanism şi alţii nu au, de verificare pe justiţie

 

Rep.: Sau poate tocmai de aceea…

C.P.: Este evident o consecinţă a aplicării acestui mecanism, pentru că el a produs efecte benefice, trebuie să recunoaştem.

 

Rep.: Atunci poate e mai bine să-l păstrăm?

C.P.: Rămâne de văzut asta. Repet, să nu ne grăbim. Eu m-aş grăbi să continui strategia aplicată până acum şi anume rezolvă-ţi problemele, implementează măsurile pe care ţi le-ai propus, vorbeşte mai puţin, fă mai mult şi abia după aceea discuţi la nivel diplomatic ce e de făcut. Să ne preocupăm acum ce facem cu mecanismul din vară mi se pare un pic frivol, în condiţiile în care încă CSM-ul nu are o strategie de resurse umane, încă nu am implementat Codul de Procedură Civilă, încercăm acest lucru în vara acestui an, încă sunt instanţe care în mod evident ignoră legea atunci când judecă, încă nu avem o inspecţie judiciară consolidată independent şi trebuie să ne pregătim mai rapid pentru aplicarea noii legi privind răspunderea care consolidează inspecţia judiciară, încă nu avem aceste regulamente de aplicare a legii privind răspunderea disciplinară şi a legii privind promovarea la Înalta Curte, mă rog, modificările legilor justiţiei.

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Luca Niculescu, despre MCV