Predoiu: Recomandările din raportul MCV ar trebui să ne preocupe, înainte de a ne indigna

Raportul MCV seamănă foarte mult cu o cursă cu obstacole, dusă bine şi ratată pe ultima sută de metri. Acest lucru ne costă politic, economic şi din punct de vedere al credibilităţii. Este important să nu ajungem în prăpastia de care vorbea Comisia Europeană, un cuvânt extrem de tranşant, care trebuie să ne trezească. Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Raportul MCV arată că există îndoieli serioase privind statul de drept în România. Cătălin Predoiu consideră că "este cea mai gravă formulare din cuprinsul raportului şi reacţiile din ţară, din străinătate, din sistemul judiciar, de la vârful CSM, dar şi din mediul politic intern şi internaţional arată că e vorba de o problemă serioasă. Vizează o valoare fundamentală, statul de drept, regula de drept, care stă la baza construcţiei Uniunii Europene".

Cătălin Predoiu propune o "resetare" a situaţiei din ţară şi un "angajament politic între toate partidele reprezentate în Parlament": "Părerea mea ar fi să se reseteze aceste întâmplări, să se ia toate măsurile de îndreptare, astfel încât cadrul legislativ să reintre în ordinea constituţională, mă refer la cel recent adoptat şi mai departe să se construiască un soi de angajament politic între toate partidele reprezentate în Parlament, prin care să se sprijine acest Mecanism de Cooperare şi Verificare şi să se constituie o bază solidă pentru măsuri concrete de implementare, de continuare a reformelor, aşa cum au fost de altfel gândite şi duse bine până într-un anumit punct".

 

"Cursa cu obstacole"

 

Cătălin Predoiu spune că "acest raport seamănă foarte mult cu o cursă cu obstacole, dusă bine şi ratată pe ultima sută de metri. Acest lucru este regretabil şi păgubitor pentru noi, ne costă politic, după cum vedem începe să ne coste şi economic şi ne costă şi din punct de vedere al credibilităţii. Este important să nu ajungem până în punctul în care să ne coste geo-politic. Adică să nu ajungem în prăpastia de care vorbea ieri (miercuri) Comisia Europeană, un cuvânt foarte sugestiv, extrem de tranşant, care trebuie să ne trezească. A ajunge în prăpastie înseamnă practic a pune în discuţie votul nostru în Consiliul European sau chiar mai rău de-atât".

Fostul ministru al Justiţiei le recomandă celor care critică raportul MCV să fie mai degrabă "preocupaţi" decât "indignaţi". "Comisia Europeană nu ar fi făcut acest pas hotărât şi destul de tranşant, chiar la limita uzanţelor diplomatice, dacă nu ar fi observat derapaje majore. Niciodată într-un raport de ţară nu s-a venit cu astfel de recomandări, atât de precise, atât de punctuale, atât de ţintite. Aceste recomandări înainte de a ne indigna, ar trebui să ne preocupe. Adică înainte de a vedea paiul din ochiul altuia, ar trebui să ne vedem bârna din propriul ochi", spune Predoiu.

 

Comisia MCV

 

Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a anunţat miercuri că va cere organizarea unui grup de lucru, care să analizeze în detaliu raportul prezentat de Comisia Europeană. Grupul va trebui să elaboreze un plan de măsuri concrete, pentru aplicarea recomandărilor Comisiei.

Cătălin Predoiu atrage însă atenţia că o comisie similară există deja: "Există o Hotărâre de Guvern, care prevede o comisie naţională a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Am creat această comisie în urmă cu trei ani de zile tocmai pentru a cumula în sânul ei toţi responsabilii din sistemul judiciar şi din sfera executivă, mai mult decât Ministerul Justiţiei, adică e o comisie în care iau loc şefii Parchetului General, CSM, DNA, dar şi ministrul Justiţiei, care prezidează comisia şi ministrul de Interne şi ministrul Afacerilor Externe. Deci am lărgit pe undeva sfera discuţiilor din CSM şi cu alţi membri ai Executivului, tocmai pentru a aduce un suport suplimentar măsurilor din justiţie, de a se discuta acolo chestiunile de care e nevoie şi de a se da răspunsurile la întrebările care vin dinspre sistemul judiciar (...). Or într-adevăr, această comisie trebuie activată, poate că trebuie activată chiar înainte de raport, pentru că raportul se realizează pe baza principiului transparenţei între autorităţile de la Bruxelles şi autorităţile române. Cu alte cuvinte, nu se ia prin surprindere cu nimic Guvernul de la Bucureşti. Înainte de a fi publicat raportul, este transmis şi la Bucureşti. Forma finală, care se publică e trimisă cu două-trei zile înainte, dar anterior au loc contacte, se transmit variante de lucru, se transmit probleme, ministrul Justiţiei merge la Bruxelles, are misiuni de evaluare pe care le primeşte în ţară, deci nu e o chestiune care vine din senin. De la primele semnale negative, de la primele declaraţii care au venit de la Bruxelles, poate că această comisie ar fi trebuit activată şi poate că acolo, în comisie, reprezentanţi ai sistemului judiciar în spatele uşilor închise i-ar fi comunicat Executivului că anumite lucruri nu se fac".

Cătălin Predoiu mai spune că publicarea unui nou raport în acest an "nu e o decuplare (de Bulgaria), ci de o atenţie specială acordată României, în sens negativ".

 
Cătălin Predoiu, intervievat de Luca Niculescu, despre raportul MCV