Poştaşii francezi ameninţă cu greva

poste-greve-arret-syndicats432-20090922114615.jpg

Birou postal din Paris, 21 septembrie 2009. (Foto : AFP)

Principalele sindicate au lansat un apel la grevă pe termen nelimitat pentru a protesta faţă de transformarea Poştei în societate pe acţiuni, începând de la întâi ianuarie 2010. Transformarea va duce de fapt la privatizarea serviciilor poştale, acuză protestatarii.

Principalele sindicate au lansat un apel la grevă nelimitată pentru a protesta faţă de transformarea Poştei în societate pe acţiuni, începând de la întâi ianuarie 2010. Transformarea va duce de fapt la privatizarea serviciilor poştale, acuză protestatarii.

Poşta franceză care îşi păstrează deocamdată statutul de “ instituţie publică cu caracter comercial “, ar trebui să se transforme în “societate anonimă“ de la 1 ianuarie 2010. Este ceea ce prevede un proiect de lege care va fi discutat în Parlament la sfârşitul lunii octombrie.

Pentru Guvern, această schimbare a statutului Poştei este indispensabil. El va permite recapitalizarea acestei întreprinderi publice. Cum este o societate rentabilă, cu un profit de 1,85 milliarde de euro în 2008, ea este evaluată la 6 miliarde şi va avea nevoie de o investiţie dacă vrea să concureze cu deschiderea totală a concurenţei curieratului rapid din 2011.

Protestatarii consideră că statul poate foarte bine să finanţeze Poşta prin dotări cu capital suplimentar. Luni, la Paris, între 17 şi 40 la sută din ghişeele poştale au fost închise. Protestele personalului de la Poştă sunt susţinute de partidele de stânga.