Popularii europeni cer o dată clară pentru România şi Bulgaria

parlament-european-sala-plen.jpg

Parlamentul European

Manfred Weber, vice-preşedintele grupului popular european din Parlamentul European cere să li se dea României şi Bulgariei o dată clară de aderare la Schengen, poate chiar în 2011 şi cere desecretizarea rapoartelor de evaluare.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Manfred Weber cere printr-o scrisoare adresată miniştrilor de Interne francez şi german şi obţinută de RFI ca o dată clară de aderare la Spaţiul Schengen să le fie comunicată României şi Bulgariei.

El menţionează că cei doi miniştri, Brice Hortefeux şi Thomas de Maizière,  co-semnatari ai unei alte scrisori, datând din 21 decembrie 2010 se împotrivesc aderării celor două la Schengen în martie 2011, considerând că această aderare este "prematură".

Weber cere de altfel ca rapoartele tehnice de evaluare a pregătirii celor două ţări să fie desecretizate şi puse la dispoziţia Parlamentului European într-o încercare de a aduce cât mai multă transparenţă acestui proces.

Cererea de desecretizare a rapoartelor care arată un bun stadiu de pregătire pentru România şi o pregătire mai puţin bună pentru Bulgaria a fost cerută şi de partea română, dar până acum fără succes.

Manfred Weber face aluzie la acţiunea franco-germană de blocare a aderării celor două ţări la Spaţiul Schengen din motive de securitate şi spune că "este important să nu se dea impresia că UE stabileşte noi condiţii modificând astfel un proces aflat în curs, într-o reacţie la experienţe negative avute în trecut".

Parlamentarul european mai spune că grupul PPE, căruia îi aparţine are impresia că România şi Bulgaria se pot totuşi integra în spaţiul de liberă circulaţie în 2011 "dacă acestea îşi accelerează eforturile".

Bruxelles, Mihaela Gherghişan