Ponta: Remanierea trebuie să vizeze cel puţin Externele, Internele şi Finanţele

ponta-remanierea-trebuie-sa-vizeze-cel-putin-externele-internele-finantele.jpg

Victor Ponta cere schimbarea miniştrilor de Externe, de Interne şi de Finanţe.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, spune într-un interviu la RFI că remanierea Guvernului Boc ar trebui să vizeze cel puţin Ministerul de Externe, cel de Interne şi Finanţele, unul dintre punctele "foarte slabe", în opinia sa. Pe de altă parte, co-preşedintele USL propune în contextul Schengen ca la graniţele României să existe "funcţionari olandezi, danezi, francezi sau englezi", pentru a rezolva problema încrederii.

Victor Ponta e convins că Teodor Baconschi şi Traian Igaş trebuie schimbaţi, odată cu remanierea Guvernului condus de Emil Boc. "Sunt convins de faptul că cel puţin eşecul nostru de a intra în Spaţiul Schengen, aşa cum este în orice ţară occidentală, trebuie să ducă la nişte responsabilităţi, iar aici ministrul de Externe şi cel de Interne sunt categoric responsabili. În rest, sunt câteva puncte foarte slabe. Este vorba de ministrul de Finanţe şi este vorba în mod clar de miniştrii care au lipsă de performanţă în absorbţia fondurilor europene (…)", afirmă preşedintele PSD.

"Trebuie să înţelegem ce s-a întâmplat, să nu ne mai minţim că am îndeplinit criterii tehnice, dar nu ne vor nu ştiu ce Guvern din Olanda sau Finlanda. Intrarea în Spaţiul Schengen nu este doar o inventariere, câte computere, maşini, camere de luat vederi ai, ci în primul rând este o problemă de încredere faţă de personalul care deserveşte aceste mijloace tehnice. Dacă cei din Europa nu au încredere în vameşii noştri, în poliţia noastră de frontieră, putem să cumpărăm oricâte camere de luat vederi sau computere. Trebuie să înţelegem apoi că lupta împotriva corupţiei în aceste două domenii a început foarte spectaculos în februarie, cu sute de vameşi şi de poliţişti şi s-a oprit când a ajuns la nivelurile superioare, la Sorin Blejnar, la oamenii numiţi politic, şefii de vămi şi ceilalţi", continuă co-preşedintele USL, Victor Ponta.

 

Victor Ponta vrea funcţionari europeni la graniţe

 

Liderul social-democrat propune funcţionari europeni la graniţele României: "Ar trebui să avem curaj şi să cerem la graniţa României şi evident a Bulgariei, o poliţie europeană. Nu ar fi nici un fel de problemă pentru suveranitatea României, dacă la graniţa României cu Moldova sau cu Ucraina ar fi şi funcţionari olandezi sau danezi sau francezi sau englezi. În acest fel, în mod sigur, partenerii noştri europeni ar avea încredere. Dincolo de asta, însă, politica la nivel european este şi înfluenţă şi lobby şi nu vreau să jignesc sau să ridiculizez, dar îmi este imposibil să mi-l imaginez pe domnul Igaş făcând un asemenea lobby atât de practicat şi atât de necesar la nivel european".

Amintim, decizia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen a fost amânată săptămâna trecută de Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles, din cauza opoziţiei Olandei şi Finlandei.

 
Victor Ponta, intervievat de Cosmin Ruscior despre remanierea Guvernului Boc şi aderarea României la Schengen