PNL critică legea salarizării

parlament-romania.jpg

Parlamentul României

"Legea salarizării creează discrepanţe foarte mari între diverse categorii de salariaţi", spune la RFI deputatul PNL, Mariana Câmpeanu, fost ministru al Muncii. Ea nu înţelege de ce se cheltuie bani pe "floricele, panseluţe şi fântâni arteziene", în loc să se dea pe salarii şi pensii mai bune.

"Legea salarizării creează în continuare discrepanţe foarte mari între diverse categorii de salariaţi, ceea ce nu este normal pentru o lege a salarizării. Acest lucru nu poate fi acceptat. Mai mult decât atât, sunt categorii total defavorizate de această lege şi mă refer la profesori şi medici, aproape cel mai prost plătite categorii de bugetari stabilite prin această lege", declară Câmpeanu.

"Dacă o economie aflată în criză îşi permite să cheltuie banii ineficient pe săli de sport, pe patinoare, pe floricele, pe panseluţe, pe fântâni arteziene şi alte minuni de genul acesta, înseamnă că de fapt avem bani, pentru că dacă n-am avea bani, n-am putea să facem astfel de lucruri", crede Mariana Câmpeanu.

Ea critică şi proiectul de buget pe 2011 : "Proiectul de buget pe anul viitor este total nerealist, pentru că are prevăzute nişte creşteri ale veniturilor, care nu se susţin nici măcar după adoptarea acestor legi, mă refer la cea a salarizării şi a pensiilor. Ca atare, este clar că în 2011, veniturile nu se vor realiza şi din nou se va recurge la ajustări de cheltuieli, dar sperăm ca de data aceasta, ajustarea cheltuielilor să nu se facă tot numai pe seama populaţiei".

Guvernul îşi asumă răspunderea pe legea salarizării, marţi, 14 decembrie. Social-democraţii au pus deja la punct o strategie cu liberalii şi conservatorii : cele trei formaţiuni vor să împingă dezbaterile pe moţiunea de cenzură de după asumarea răspunderii cât mai mult, în aşa fel încât legea salarizării să nu intre în vigoare la întâi ianuarie 2011, aşa cum îşi doreşte Guvernul.

Această lege este extrem de importantă, din cel puţin două puncte de vedere : în primul rând, ar trebui să aşeze salariile din sistemul bugetar pe fundamente realiste, astfel încât să nu mai apară diferenţe flagrante între diversele categorii de bugetari; în al doilea rând, legea salarizării unitare a fost cerută de Fondul Monetar Internaţional. Fără acest document, următoarea tranşă din împrumutul de la FMI riscă să nu fie eliberată.

Ambele argumente sunt combătute de Opoziţie şi sindicate. Prima susţine că invocarea FMI-ului nu înseamnă că legea nu trebuia dezbătută împreună cu partenerii sociali. La rândul lor, sindicatele atrag atenţia că legea salarizării este prost întocmită şi va produce efecte nedorite, adâncind diferenţele salariale dintre categoriile de bugetari.

Deputatul PNL, Mariana Câmpeanu, intervievată de Cosmin Ruscior.