Parlamentul turc dă undă verde operaţiunilor militare în Siria

parlamentul-turc-da-unda-verde-operatiunilor-militare-siria.jpg

Panică în Turcia, după ce tirurile siriene au ucis cinci persoane (Foto: AFP).

Parlamentul Turciei a autorizat armata să desfăşoare, "dacă este necesar", operaţiuni în Siria. Decizia vine la o zi după incidentul de la frontieră, soldat cu moartea a cinci civili turci şi care a provocat o ripostă a Ankarei, relatează AFP. Siria ar fi cerut scuze Turciei, potrivit vicepremierului de la Ankara.

Decizia Parlamentului turc nu înseamnă un mandat pentru un război cu Siria, ci are mai degrabă un caracter "disuasiv", declară vicepremierul turc, Besir Atalay.

Siria a prezentat scuze Turciei, după tirurile de obuze care au provocat moartea a cinci civili turci şi a promis că un astfel de incident nu se va mai produce, mai afirmă vicepremierul turc.

Textul a fost votat în Parlament cu 320 de voturi "pentru" şi 129 "împotrivă".

Anterior, Ibrahim Kalin, consilierul pentru politică externă al premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, scria într-un mesaj postat pe Twitter şi citat de CNN că Turcia a ripostat la incidentul de miercuri, dar "nu are niciun interes" în a se implica într-un război cu Siria.

"Turcia nu are niciun interes în a avea un război cu Siria. Dar Turcia este capabilă să îşi protejeze graniţele şi va riposta dacă va fi necesar", spunea el.

Turcia a jucat un rol central, cerând o tranziţie de putere în Siria, găzduind diplomaţi internaţionali şi întâlniri ale Prietenilor Siriei. De partea ei, Siria acuză Turcia că înarmează şi sponsorizează rebelii.

 

Reacţia UE la conflictul dintre Siria şi Turcia

 

Uniunea Europeană a condamnat ferm, joi, tirurile armatei siriene asupra satului turcesc Akçakale. "Condamn ferm bombardamentele efectuate de forţele siriene în oraşul de frontieră turc Akçakale", afirmă şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, care cere "tuturor părţilor să dea dovadă de reţinere".

La Bucureşti, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat tot joi că România va acţiona solidar şi concordant cu ceilalţi membri NATO. "În mod evident, România va acţiona solidar şi concordant cu ceilalţi membri ai NATO şi pe măsură ce lucrurile vor evolua, noi sperăm să se fi depăşit acest episod tensionat, dar evident că vom fi într-o strânsă coordonare cu ceilalţi aliaţi, iar poziţia NATO este foarte clară şi a fost deja exprimată", spune Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

"Suntem ţară membră a NATO, în plus de asta avem un Parteneriat Strategic în plan bilateral cu Turcia. Atitudinea noastră este foarte clară de susţinere a Turciei şi de a cere ca orice formă de acest gen, până la urmă de acte de violenţă de natură militară, promovate de dincolo de frontieră, se pare din Siria, se pare cu adevărat din partea forţelor guvernamentale siriene. Aceste lucruri sunt inacceptabile şi am cerut, alături de celelalte state membre, să descurajăm acest tip de acţiuni", mai declară Titus Corlăţean.

Miercuri, obuze lansate din Siria au provocat moartea a cinci persoane şi rănirea altor nouă la Akçakale, în Turcia.