Papa îi îndeamnă pe cehi să-şi regăsească speranţa

papa-benedict-poza-reuters-20090928141345.jpg

Papa Benedict al XVI-lea, la Brno (Foto : Reuters)

Pentru cea de-a doua zi a vizitei în Republica Cehă, Papa Benedict al XVI-lea a ales Brno, capitala Moraviei pentru celebrarea unei ceremonii în aer liber. Papa a reuşit să mobilizeze peste o sută de mii de credincioşi în acest oraş, bastion catolic al unei ţări în majoritate atee. Benedict al XVI-lea este primul Papă care merge în capitala Moraviei din 1777. El a făcut un apel către cehi, pentru a-şi regăsi "speranţa care dă puterea", transmite corespondentul RFI la Praga, Christine Dupré.

Pentru cea de-a doua zi a vizitei în Republica Cehă, Papa Benedict al XVI-lea a ales Brno, capitala Moraviei pentru celebrarea unei ceremonii în aer liber.

Papa a reuşit să mobilizeze peste o sută de mii de credincioşi în acest oraş, bastion catolic al unei ţări în majoritate atee. Benedict al XVI-lea este primul Papă care merge în capitala Moraviei din 1777. El a făcut un apel către cehi, pentru a-şi regăsi "speranţa care dă puterea", transmite corespondentul RFI la Praga, Christine Dupré.

Mulţi slovaci, austrieci şi chiar polonezi au asistat la slujba ţinută în limba latină de către Benedict al XVI-lea, pe aeroportul din Brno. Evenimentul a adunat 120 de mii de oameni în aer liber în capitala regiunii Moravia, zona cea mai catolică din Republica Cehă.

Benedict al XVI-lea a încercat să reamintească cehilor, în majoritate atei, de unde se trag - în primul rând participarea sfinţilor lor, Cyril şi Metodiu şi mai târziu Venceslas la edificarea creştinismului în Europa - şi aberaţiile care au dus la excluderea lui Dumnezeu din viaţa oraşului.

Papa, la 20 de ani de la căderea regimului a făcut referire la comunism : "Această respingere a lui Dumnezeu a golit de sens noţiunile de justiţie şi fraternitate".

I-a convins cu această ocazie pe cei infideli ? Foarte improbabil ! Conversaţiile pline de curtoazie pe care le-a avut cu prim-ministrul Guvernului de tranziţie, Jan Fisher şi cu preşedintele Vaclav Klaus, nu au atins în mod voluntar problema restituirilor către Biserică şi nici cea a semnării unui acord între Republica Cehă şi Vatican.

Unii observatori afirmă că vizita Papei într-o ţară în plină criză politică a fost o idee cât se poate de nefericită.