Palestinienii pun piciorul în prag

abbas-mahmoud-presedintele-autoritatii-palestiniene-arata-degetul-fata.jpg

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas

Autoritatea Palestiniană, sprijinită de ţările arabe a anunţat în mod oficial Washingtonul că orice reluare a negocierilor cu Israelul este exclusă, dacă nu este oprită politica de colonizare în teritoriile ocupate.

Mesajul palestinian este clar : negocierile cu Israelul nu vor fi reluate, sub nici o formă, nici directă, nici indirectă, nici paralelă, fără oprirea totală a colonizărilor evreieşti în Cisiordania.

În mesaj se mai precizează că fără o "ofertă serioasă" din partea Statelor Unite, procesul de pace nu va putea fi reluat.

Ţările arabe mai intenţionează să ceară o reuniune a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru condamnarea programelor de instalare de noi colonii evreieşti în Cisiordania. Arabii ştiu că o astfel de rezoluţie nu va putea fi de fapt adoptată, întrucât Statele Unite vor recurge la dreptul lor de veto, dar declară că îşi vor continua demersurile în cadrul acestei structuri internaţionale.

Preşedintele american, Barack Obama şi diplomaţia americană, care nu au reusit, de fapt, să convingă Israelul să renunţe la politica de colonizare trebuie să facă acum un mare efort de imaginaţie, pentru a putea relansa dialogul în Orientul Apropiat.

Israelul beneficiază de un sprijin considerabil în cadrul Camerei Reprezentanţilor de la Washington, care şi-a mai declarat opoziţia faţă de orice tentativă a unor state de a recunoaşte individual statul palestinian, în afara unui viitor acord negociat între Israel şi palestinieni.

Palestinienii recurg, de altfel, la această strategie, de a obţine de la diverse state recunoaşterea frontierelor lor din 1967.

În America Latină, Brazilia şi Argentina au şi recunoscut acest lucru, iar Uruguay anunţă că va face acelaşi lucru anul viitor. Aceste demersuri nu fac decât să complice însă şi mai mult operaţiunea de mediere a americanilor, singurii care au o anumită capacitate de a influenţa Israelul.