Ossama Ben Laden loveşte din nou

ossama-scooptthisorg-20090914104726.jpg

Ossama ben Laden (Scoopthis.org)

Şeful reţelei teroriste Al Qaida, Ossama Ben Laden, rupe din nou tăcerea şi li se adresează americanilor prin intermediul unui mesaj postat pe un site arab. Ben Laden le cere americanilor să facă presiuni asupra administraţiei Obama în vederea opririi războiului din Irak şi Afganistan.

Şeful reţelei teroriste Al Qaida, Ossama Ben Laden, rupe din nou tăcerea şi li se adresează americanilor prin intermediul unui mesaj postat pe un site arab.

De la atentatele din 11 septembrie 2001, Ben Laden recurge cel puţin o dată sau de două ori pe an la acest tip de exerciţiu mediatic, de obicei chiar în preajma acestei date de tristă amintire. De data aceasta, el se exprimă pe site-ul As-Sahab.

Nu i se vede chipul, pe site apare o imagine fixă a lui Ben Laden, în timp ce se derulează înregistrarea audio. Ben Laden le cere americanilor să facă presiuni asupra administraţiei Obama în vederea opririi războiului din Irak şi Afganistan.

Războaie care, mai spune el, au fost declanşate de un aşa-zis lobby pro-israelian de la Casa Albă.

Prin intermediul Agenţiei France Presse, care redă conţinutul noului mesaj al lui Ben Laden, citînd surse americane, mai aflăm că acesta nu-l consideră pe Barak Obama drept adevăratul deţinător al puterii. Prin oameni precum Robert Gates, responsabilul cu apărarea, precum şi prin alţi responsabili ai precedentei administraţii Bush, neoconservatorii continuă să joace rolul preponderent, mai spune Ben Laden.

În sfîrsit, el îi avertizează pe americani că războiul de uzură împotriva trupelor străine va continua în Irak şi Afganistan şi le prezice americanilor o înfrîngere precum cea suferită de trupele sovietice după o prezenţă de zece ani pe teritoriul afgan.

Să notăm însă că acest mesaj este atribuit lui Ossama Ben Laden, despre a cărui soartă nu se ştie de fapt nimic precis. Numele său rămîne însă în panoplia reţelelor teroriste un veritabil simbol şi instrument de intimidare.

Matei Vişniec despre mesajul lui Ossama Ben Laden