Orban : Nu e 100% sigur că intrăm în Schengen în 2011

orban-leonard-vorbeste-microfon-20101112102658.jpg

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

"Orice fel de amânare a aderării la Schengen din martie implică riscuri suplimentare. Dacă rişti să fii amânat în martie, rişti să fii amânat nu cu câteva luni, ci cu câţiva ani". Iată ce spune la RFI consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban.

"Orice fel de amânare a aderării la Schengen din martie implică riscuri suplimentare. Dacă rişti să fii amânat în martie, rişti să fii amânat nu cu câteva luni, ci cu câţiva ani".

Iată ce spune la RFI consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene, Leonard Orban (audio). El a acordat un interviu postului nostru de radio, după declaraţiile lui Pierre Lellouche, de acum câteva zile.

"Oricum, procesul e dificil şi oricum, nu este un proces sută la sută sigur. Deci nu este sută la sută sigur că România va adera în martie 2011. Nu e sigur nici măcar că va adera în 2011, pentru că formularea secretarului de stat Lellouche a fost mult mai dură, a zis că doreşte să amâne CEL PUŢIN, CEL PUŢIN până în vară, când Comisia Europeană va prezenta raportul privind MCV în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei şi în funcţie de ce va scrie în acel raport. E adevărat că preşedintele Comisiei a spus că din punct de vedere formal, nu există nici un fel de legătură între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dar sunt state membre care informal fac această legătură. Până la urmă, e o decizie politică şi într-o decizie politică faci legătura cu ce fel de procese doreşti", spune Orban.

"Este necesar un lobby foarte intens la toate nivelurile, inclusiv la nivelul parlamentar, care să susţină un astfel de demers (aderarea la termen, în martie 2011 - n.r.), pentru că uitaţi-vă un pic, Olanda şi Franţa vor avea şi o importantă componentă parlamentară în luarea deciziilor. De exemplu, în Adunarea Naţională din Franţa a fost numit un raportor privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi normal că Guvernul francez va trebui să ţină cont, într-o oarecare măsură, de poziţia Parlamentului francez pe acest subiect. La fel se întâmplă şi în Olanda", precizează consilierul prezidenţial.

Leonard Orban spune că marea majoritate a statelor membre sprijină aderarea României : "Marea majoritate a statelor membre sprijină puternic acest proces. Şi nu mă refer numai la noile state membre. În semestrul unu din anul viitor, urmează Ungaria la preşedinţia Consiliului Uniunii. Una dintre priorităţile acestei preşedinţii va fi aderarea României şi Bulgariei la Schengen. E doar un exemplu, dar avem multe alte state membre, marea majoritate a statelor membre ne susţin puternic în acest demers. Până la urmă, decizia trebuie să fie unanimă şi atunci contează mai puţin dacă au o pondere mai mare sau mai puţin mare, ci este important să convingi fiecare stat membru că eşti bine pregătit şi că vei aduce o plus-valoare la întreg procesul".

Întrebat dacă ar fi o catastrofă, o dramă amânarea aderării României la Schengen, fostul comisar european a răspuns : "Sigur că n-ar fi o catastrofă, dar e un obiectiv foarte important. Martie nu e întâmplător, pentru că din punct de vedere al calendarului european, este un moment prielnic. Orice fel de amânare începând din martie ne va împinge foarte mult într-o perioadă foarte complicată din punct de vedere al negocierilor la nivel european. Va începe cel mai dificil proces şi cel mai complicat, care va implica negocieri foarte dure, mă refer la viitorul buget al UE. După aceea, va fi un calendar electoral important în unele din statele membre, inclusiv în Franţa. Deci orice fel de amânare din martie implică riscuri suplimentare, nu ne dă garanţia că lucrurile vor fi privite din alt punct de vedere, într-o perioadă viitoare. Haideţi s-o spun mai clar : dacă rişti să fii amânat în martie, rişti să fii amânat nu cu câteva luni, ci cu câţiva ani".

Secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche a propus acum câteva zile amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen. Cele două ţări şi-au propus să adere în martie anul viitor.

UPDATE: Franţa consideră că nu sunt întrunite condiţiile care asigură integritatea şi securitatea spaţiului Schengen pentru aderarea, în martie, a României şi Bulgariei şi preferă să aştepte până la raportul Comisiei Europene din varaanului viitor, a declarat azi Ministerul francez de Externe, citat de AFP.

"Bulgaria şi România au în mod natural vocaţia de a intra în spaţiul Schengen" dar "nu sunt întrunite în prezent condiţiile pentru o aderare în martie", a declarat, în cadrul unei întâlniri cu presa, purtătorul de cuvânt al Quai d'Orsay, Bernard Valero.

"Credem că este mai înţelept să aşteptăm prezentarea, în iulie, a viitorului raport al Comisiei privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare", a adăugat el.