Opoziţia ameninţă cu moţiunea de cenzură

profesori-stau-cancelarie-poza-buna-greva.jpg

Salariile profesorilor ar putea fi plafonate.

Uniunea Social Liberală va depune o moţiune de cenzură, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pentru plafonarea salariilor din învăţământ. O spune la RFI vice-preşedintele PNL, Norica Nicolai. Ea declară că plafonarea este "inoperantă".

Norica Nicolai anunţă că Opoziţia are două arme, în cazul în care Guvernul îşi asumă răspunderea. "În măsura în care Guvernul va opta pentru asumarea răspunderii, singura armă care ne rămâne este moţiunea de cenzură. Cu siguranţă, în subsidiar, a doua armă este atacarea la Curtea Constituţională a acestei legi", explică ea.

Nicolai crede că o decizie privind plafonarea salariilor în sistemul de învăţământ ar fi "incorectă" şi "nu va ajuta prea mult". "Cred că este absolut incorect să vii şi să modifici legea salarizării generale, datorită unor litigii câştigate de profesori în instanţă. Oricum, nu va ajuta foarte mult, pentru că sentinţele definitive trebuie puse în executare, banii trebuie primiţi pe perioadele la care au fost daţi. Este absolut inadmisibil să plafonezi veniturile, din dorinţa de a evita aplicarea unor hotărâri judecătoreşti", declară vice-preşedintele liberal.

Euro-parlamentarul PNL susţine că există bani pentru majorarea salariilor obţinută de profesori în instanţă. "Dacă privim plafoanele de investiţii deşănţate, bani sunt. Dacă privim însă capitolul care priveşte salarizarea bugetarilor şi altor persoane care sunt salarizate din bugetul de stat, se pare că numai în acest capitol funcţionează o austeritate rigidă", afirmă Nicolai.

Ea este convinsă că plafonarea este "inoperantă": "Este inoperantă această plafonare, pentru că dacă profesorii vor câştiga în instanţă, Guvernul este obligat să le acorde drepturile salariale câştigate".

Norica Nicolai, intervievată de Cosmin Ruscior, despre plafonarea salariilor