ONU: E nevoie de măsuri urgente în lupta cu încălzirea globală

climat-onu-bankimoon200-20090922112447.jpg

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon

Comunitatea internaţională se mobilizează: un summit consacrat încălzirii planetei a început, marţi, 22 septembrie, la ONU, precedând discuţiile ce vor avea loc la G20 de la Pittsburg, joi şi vineri, cu trei luni înaintea întâlnirii cruciale de la Copenhaga.

Comunitatea internaţională se mobilizează: un summit consacrat încălzirii planetei a începutt, marţi, 22 septembrie, la ONU, precedând discuţiile pe acelaşi subiect ce vor avea loc la G20 de la Pittsburg, joi şi vineri, cu trei luni înaintea întâlnirii cruciale de la Copenhaga.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern să le atragă atentia asupra "necesităţii urgente de acţiune şi de mobilizare a voinţelor politice la cel mai înalt nivel", pentru a se ajunge la conferinţa de la Copenhaga la "un acord mondial echitabil, eficient şi ambiţios din punct de vedere ştiinţific"- se arată într-un comunicat al Naţiunilor Unite care precizează că "obiectivul summit-ului de marţi este să facă să progreseze negocierile făr a fi el însuşi o sesiune de negocieri". România este reprezentată la summit de ministrul de externe, Cristian Diaconescu.

Summit G20 la Pittsburg

Două zile mai târziu, la Pittsburg, preşedintele Statelor Unite îi va primi pe mai marii lumii din Grupul 20 care, în afara reformei instituţiilor financiare vor evoca şi ajutorul acordat de ţările industrializate celor în curs de dezvoltare, confruntate cu schimbările climatice. Summitul de marţi, urmat de dezbaterile de vineri şi sâmbătă de la întâlnirea G20 vor să dea un nou elan negocierilor privind lupta împotriva încăzirii planetei.

Reamintirea la Naţiunile Unite a angajamentelor luate de şefii de stat şi de Guvern în acest domeniu ar putea relansa un proces care întârzie să dea rezultate. Preşedintele Comisei Europene, José Manuel Barroso, a avertizat că neogcierile prevăzute la Copenhaga privind schimbările climatice sunt " în mod periculos aproape de un impas".