ONU condamnă tirurile siriene asupra Turciei

onu-condamna-tirurile-siriene-turciei.jpg

În Siria, luptele continuă (Foto: Reuters/Abdalghne Karoof).

Consiliul de Securitate al ONU a "condamnat în termenii cei mai fermi tirurile de obuz lansate de forţele siriene" asupra unui sat turc, soldate miercuri cu cinci morţi, informează AFP.

Cele 15 state membre ale Consiliului de Securitate al ONU "cer ca astfel de încălcări ale legilor internaţionale să înceteze imediat şi să nu se repete". Ele "cer Guvernului sirian să respecte în totalitate suveranitatea şi integritatea teritorială a vecinilor săi" şi "fac apel la reţinere".

Turcia "nu intenţionează să declanşeze un război cu Siria", a declarat joi premierul turc, Recep Tayyip Erdogan. Anterior, Parlamentul de la Ankara a adoptat o moţiune ce permite operaţiuni militare în Siria.

"Noi dorim pacea şi stabilitatea în această regiune. Aceasta este intenţia noastră", spune Erdogan, după ce armata turcă a atacat poziţii din Siria ca urmare a atacului cu obuze de miercuri, soldat cu cinci morţi în Turcia.

Vicepremierul turc, Besir Atalay, explicase şi el în cursul zilei de joi că decizia Parlamentului turc de a autoriza operaţiuni militare împotriva Siriei nu înseamnă un mandat pentru un război cu ţara vecină, având mai degrabă un caracter "disuasiv".