OMS trage un semnal de alarmă

Comunitatea internaţională trebuie să se pregătească pentru un nou val al gripei AH1N1, cunoscută şi ca gripa porcină. Avertizarea vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Directorul OMS, Margaret Chan a cerut comunităţii internaţionale, vineri, 21 august, să se pregătească pentru un al doilea val probabil. Peste 20 de companii farmaceutice din toată lumea sunt pe cale de a produce vaccinuri sigure şi eficiente împotriva gripei porcine.

Comunitatea internaţională trebuie să se pregătească pentru un nou val al gripei AH1N1, cunoscută şi ca gripa porcină. Avertizarea vine de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Directorul OMS, Margaret Chan a cerut comunităţii internaţionale, vineri, 21 august, să se pregătească pentru un al doilea val probabil.

"Nu se poate spune dacă ce a fost mai grav a trecut sau este pe punctul de a se produce", spune Margaret Chan. "Va trebui să ne pregătim pentru orice surpriză pe care ne-o rezervă acest nou virus capricios, o mutaţie constantă şi imprevizibilă este mecanismul de supravieţuire în lumea microbilor", completează oficialul OMS.

"Va trebui să ne pregătim de asemenea pentru un al doilea sau al treilea val, după cum am văzut la pandemiile precedente", precizează Margaret Chan.

Peste 20 de companii farmaceutice din toată lumea sunt pe cale de a produce vaccinuri sigure şi eficiente împotriva gripei porcine.

Statele din emisfera nordică au comandat peste un miliard de doze de vaccin împotriva gripei AH1N1 de la laboratoarele farmaceutice, care nu vor putea furniza decât o cantitate limitată la începutul toamnei, anunţa recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Virusul a omorât aproape 1.800 de oameni în lume. Cele mai multe victime sunt pe continentul american.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă la 6, în cazul epidemiei de gripă AH1N1. Decizia a fost anunţată de şeful OMS, Margaret Chan, pe data de 11 iunie. Măsura semnifică existenţa unei pandemii.

"Nu recomandăm restricţii în călătorie şi nici închiderea graniţelor", preciza atunci şeful OMS.

Ridicarea gradului de alertă nu înseamnă că virusul e din ce în ce mai sever, ci pur şi simplu că aria de răspândire s-a extins.

În total, 170 de state au înregistrat cazuri confimate de gripă porcină.