Obama îi cere lui Bashar al-Assad să plece

obama-ii-cere-lui-bachar-al-assad-sa-plece.jpg

Obama îi cere lui Bachar al-Assad să plece.REUTERS

Preşedintele Siriei Bashar al-Assad e tot mai încolţit de occidentali. Joi după-amiază preşedintele  american i-a cerut, în premieră, demisia. Solicitarea lui Barack Obama a fost apoi preluată şi repetată de Nicolas Sarkozy, David Cameron şi Angela Merkel.

Apelul lui Barack Obama către Bashar al-Assad ca să plece de la putere - o premieră - este însoţit de o serie de noi sancţiuni împotriva regimului de la Damasc. Se interzice astfel importul de petrol sirian în America iar Statele Unite îngheaţă de asemenea toate bunurile statului sirian de pe teritoriul lor.

Un gest menit, în opinia şefului Casei Albe, să nu permită finanţarea actualei campanii de represiune care a făcut deja două mii de morţi. Pentru secretara de stat americană Hillary Clinton, aceste noi sancţiuni american vor lovi "direct în inimă" regimul sirian.

Despre noi sancţiuni au vorbit şi premierul britanic, preşedintele francez şi cancelara germană. Într-o declaraţie comună, David Cameron, Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel îi cer şi ei lui Assad să demisioneze şi îi promit noi sancţiuni "ferme".

Un apel auzit până la Bruxelles, unde Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, preconizează şi ea noi măsuri restrictive iar în aşteptarea lor, cere şi ea demisia liderului de la Damasc.

Rămâne de văzut dacă acest apel cvasi-simultan al aliaţilor occidentali va avea efectul scontat. E puţin probabil, având în vedere că de 5 luni încoace omul forte de la Damasc a rămas surd la orice apel din exterior continuând represiunea feroce. Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului estima de altfel joi că violenţele din Siria ar putea fi asimilate cu crime împotriva umanităţii.

Regimul sirian a reacţionat de îndată la apelul lansat de Obama şi liderii europeni estimând că "occidentalii caută să aţâţe violenţele din Siria".