Obama este invitat să se adreseze Parlamentului European

200811-7783.jpg

Obama este invitat să se adreseze Parlamentului European

Senatorul Barack Obama este invitat de preşedintele Parlamentului European să se adreseze acestui forum comunitar la începutul anului viitor în calitate de Preşedinte al SUA iar Comisia Europeană îi transmite lui Obama mesajul că relaţiile transatlantice trebuie acum aşezate pe noi baze.

În cazul în care Barack Obama ar răspunde invitaţiei lui Hans-Gert Pöttering, el ar fi primul preşedinte American care s-ar adresa PE de la apariţia făcută în acest forum comunitar de Ronald Reagan în 1985.

Preşedintele Parlamentului European şi-a exprimat speranţa ca Obama să răspundă favorabil invitaţiei înainte de aprilie 2009 când are loc summitul de aniversare a 60 de ani de existenţă a NATO.

În acest fel, spune Pöttering, viitorul preşedinte al SUA ar transmite un excelent mesaj celor 500 de milioane de cetăţeni europeni.

Un mesaj de speranţă a unei noi cooperări aşezate pe noi baze vine şi de la Comisia Europeană unde Preşedintele instituţiei, Jose Manuel Barroso, printr-un comunicat de presă trimis în zorii zilei, îl asigură pe Obama de susţinerea Comisiei şi a sa personală în încercarea de a clădi un nou parteneriat.

Mesajul trebuie decodificat la justa sa valoare întrucât în urmă cu două zile şefii diplomaţiilor europene au adoptat o nouă poziţie a UE faţă de SUA, o poziţie care fără a se dori agresivă, pune Europa în prim plan pe scena mondială, alături şi nu în urma americanilor, ca până în prezent.

În fine, Preşedinţia Franceză a UE vorbeşte despre o încredere mutuală, un dialog aduse în sprijinul valorilor universale pe care europenii şi-ar dori să le împartă acum cu americanii.

Mihaela Gherghisan, Bruxelles