Obama, Abbas, Netanyahu: o întâlnire mai degrabă simbolică

Preşedintele American, Barack Obama, a jucat rolul de mediator între premierul israelian Benjamin Netaniahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abas. Întâlnirea de la Ney York, prima în această formulă, nu poate fi considerată însă un pas hotărât spre reluarea dialogului israelo-palestinian şi nici spre îngheţarea procesului de colonizare evreiesc, deşi preşedintele Obama le-a declarat personal celor doi lideri că aşteptarea nu mai poate continua.

Preşedintele American, Barack Obama, a jucat rolul de mediator între premierul israelian Benjamin Netaniahu şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abas. Întâlnirea, prima directă între cei doi lideri, nu poate fi considerată însă un pas hotărât spre reluarea dialogului israelo - palestinian şi nici spre îngheţarea procesului de colonizare evreiesc, deşi preşedintele Obama le-a declarat personal că aşteptarea nu mai poate continua.

Tratativele de pace israelo-palestiniene se află într-un punct critic.

“Palestinienii au făcut progrese în materie de securitate, dar trebuie să pună capăt incitărilor la violență şi să se angajeze mai serios în negocieri; israelienii au îngăduit mai multă libertate de mişcare pentru palestinieni şi au discutat măsuri de limitare a colonizării, dar aceste discuții trebuiesc urmate de fapte în această privință şi în altele.” Iată ce a declarat, marți, preşedintele Obama la finalul întâlnirii de la New York cu cei doi lideri medio-orientali, Abbas şi Netanyahu.

Acesta din urmă s-a declarat însă împotriva redivizării Ierusalimului şi a considerat coloniile israeliene o problemă de abordat în faza finală a tratativelor, nu o condiție prealabilă pentru redemararea lor.

‘Formula ideală a păcii este un stat palestinian demilitarizat care recunoaşte statul evreu. Ori de câte ori am avut în față un lider arab care a dorit pace cu adevărat - Anwar Sadat sau regretatul rege Husein- Israelul a făcut pace. Dacă domnul Abbas decide că vrea să fie un Sadat, nu un Arafat, el va găsi în mine un partener pe calea pacii” a declarat premierul Netanyahu postului de televiziune CNN.