O nouă strategie pentru rromi

rromi-elevi.jpg

Integrarea rromilor în societate, în continuare o problemă.

România va lansa în această primăvară o nouă strategie, pentru perioada 2011 - 2015, menită să accelereze integrarea rromilor. Iată ce a declarat la Strasbourg preşedintele Traian Băsescu, joi, 27 ianuarie. Reprezentanţii rromilor cer însă şi rezultate concrete, nu doar strategii.

Una dintre schimbările anunţate de şeful statului este integrarea agenţiei care se ocupă de problemele acestei minorităţi în Ministerul de Interne.

Şeful statului a declarat, joi, la Strasbourg, că România va lansa, în această primăvară, o nouă strategie pentru rromi. "Am discutat câteva lucruri extrem de importante cu privire la interesele României şi interesele europene, unul dintre subiecte cu privire la minoritatea roma. Am evidenţiat opinia noastră despre cum putem să continuăm să integrăm această minoritate. L-am informat pe preşedintele APCE că în următoarea perioadă, în România, se vor schimba câteva lucruri în ceea ce priveşte instituţiile care se ocupă de problemele rromilor, cum ar fi agenţia care se ocupă de problemele minorităţii roma şi care va fi integrată în MAI", spune Traian Băsescu, după o întâlnire cu preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Mevlut Cavusoglu.

Liderul de la Cotroceni vrea ca administraţiile locale să primească sprijin, pentru a găsi soluţii necesare integrării acestei minorităţi : "Suntem la sfârşitul Strategiei pentru integrarea rromilor, care a fost valabilă între 2000 şi 2010. În această primăvară vom lansa o nouă strategie, care va acoperi perioada 2011 - 2015, menită să accelereze procesul de integrare".

Directorul executiv al Alianţei Civice a Rromilor din România, David Mark spune la RFI că noua strategie este binevenită, însă trebuie să se vadă şi rezultate concrete.

Oficial, în România trăiesc peste cinci sute de mii de rromi, însă numărul real este estimat de specialişti ca fiind mai mare de 1,5 milioane de persoane.

 
David Mark, în dialog cu Liliana Simionescu