O nouă dramă a imigraţiei clandestine în Mediterana

clip-image002-20090821105552.jpg

(Foto : Mauro Seminara / AFP)

Peste 70 de morţi şi nici un ajutor primit pe mare. Este o nouă tragedie a imigraţiei clandestine din Europa, dacă ar fi să credem mărturiile unui tânăr supravieţuitor. Grupul a plecat la sfârşitul lui iulie de pe coastele libiene şi cei câţiva supravieţuitori, cinci persoane, dintre care o femeie, au ajuns după 20 de zile în insula Lampedusa, transmite corespondentul RFI la Roma, Anne Le Nir.

Peste 70 de morţi şi nici un ajutor primit pe mare. Este o nouă tragedie a imigraţiei clandestine din Europa, dacă ar fi să credem mărturiile unui tânăr supravieţuitor.

Grupul a plecat la sfârşitul lui iulie de pe coastele libiene şi cei câţiva supravieţuitori, cinci persoane, dintre care o femeie, au ajuns după 20 de zile în insula Lampedusa. Autorităţile italiene au deschis o anchetă, transmite corespondentul RFI la Roma, Anne Le Nir.

"Am întâlnit cel puţin zece ambarcaţiuni, dar un singur pescador s-a oprit şi ne-a dat alimente şi apă. Am fost 78 când am părăsit coasta libiană, la bordul unui vapor lung de 12 metri. Am rămas cinci după 20 de zile". Este un tânăr de 17 ani originar din Eritreea care a povestit această odisee unui traducător, într-un centru de primire din Lampedusa, unde se află şi ceilalţi patru supravieţuitori.

Conform mărturiei sale, grupul era format în majoritate din eritreeni, dar erau şi câţiva etiopieni. La şase zile de la începerea călătoriei au rămas fără apă, fără carburant, iar telefoanele mobile s-au descărcat. Toţi cei care au murit au fost aruncaţi în apă.

Autorităţile malteze ar fi văzut de câteva zile o ambarcaţiune ce plutea în derivă la limita apelor teritoriale italiene, dar nu au avertizat Roma decât pe 20 august.

Forţele italiene de securitate din Lampedusa declară că imigranţii arată efectiv ca nişte schelete.

Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni încă nu este convins de realitatea acestei noi tragedii umane. El aşteaptă rezultatele anchetei deschise de Parchetul din Agrigente, Sicilia.

Eritreea este un stat în nordul Africii de Est, mărginit de Sudan (605 km) la nord şi nord-vest, Etiopia (912 km) la sud şi vest, Djibouti (113 km) la sud-est şi Marea Roşie (1151 km) la est.

Fostă colonie italiană şi britanică, Eritreea a fost anexată de Etiopia în 1952, fapt ce a avut ca urmare un lung război de emancipare ce a culminat cu obţinerea independenţei Eritreei în 1993. Capitala Eritreei şi cel mai mare oraş este Asmara.