Din nou despre romi, în presa franceză

roms600.jpg

Din nou despre romi, în presa franceză.Foto: Aída Palau/RFI

Tema romilor revine în atenţia presei franceze. Patru ziare abordează subiectul din unghiuri diferite. Ziarele Le Figaro şi Aujourd’hui scriu despre o reţea de răufăcători romi din România, care folosesc copii pentru a jefui chioşcuri de ziare.

Poliţia franceză a arestat în mai multe rînduri copii romi de origine română, fără domiciliu fix, care se introduc în timpul nopţii în chioşcurile de ziare şi fură ce pot, mărunţişul rămas acolo peste noapte dar şi cartele telefonice precum şi alte obiecte. Ziarul LE FIGARO arată că în ultimile două luni cel puţin 50 de chioşcuri au fost jefuite în regiunea pariziană şi în nordul Parisului. Fără îndoială că o reţea de adulţi sunt în spatele acestor operaţiuni, unii copii au fost prinşi în flagrant delict dar poliţia nu a avut ce să facă şi a trebuit să-i elibereze pentru că toţi declară că sunt minori avînd sub 13 ani. Citez din ziarul Le Figaro: “La Paris, în arondismentul 9, în apropierea marilor magazine, copii romi se dedau la furturi în permanenţă şi în văzul lumii. Sunt văzuţi împărţindu-şi conţinutul portofelelor furate, îi hărţuiesc în plină zi pe adulţii care încearcă să extragă bani din distribuitoarele automate.” Le Figaro mai arată că în această perioadă de sfîrşit de an şi de aproapiere a sărbătorilor de iarnă activitatea infracţională a copiilor romi s-a accentuat.

Cotidianul Libération scrie despre cu totul altceva, şi anume despre mobilizarea unor locuitori din localitatea Hellemmes, din apropierea oraşului Lille, care nu doresc implantarea unui centru de inserţie a romilor pe teritoriul comunei lor. De fapt, nici nu este vorba despre un mare centru, ci de instalarea a cinci “mobil home” pentru cinci familii de romi. Protestele unora dintre cetăţeni sunt vehemente, ei afirmă că preţul la case va scădea dacă în cartierul lor sunt instalaţi romi, iar conflictul cu primăria a luat forma unor dispute violente.

Cotidianul catolic LA CROIX  publică un dosar pe o altă temă, şi anume pe faptul că unii romi au reuşit să se integreze fie în România fie în străinătate “Speranţă pentru romii din România”, scrie pe prima pagină cotidianul LA CROIX. Acesta este şi titlul dosarului care mai conţine numeroase date privind numărul romilor din Uniunea Europeană şi din România, precum şi despre istoria lor. In România sunt recenzaţi în mod oficial 535 000 de romi dar de fapt numărul lor este de 1 850 000, scrie La Croix. Mai mulţi romi români îşi povestesc exeperinţele şi modul în care s-au integrat în societatea românească, prin muncă şi prin studii. Alis Guşă, studentă în sociologie, explică de exemplu că multă vreme le-a ascuns colegilor ei faptul că era de origine romă dar pînă la urmă şi-a asumat deschis rădăcinile. Ziarul La Croix mai publică o întreagă pagină despre o experienţă reuşită la Lyon, de inserare socială a romilor, prin muncă şi prin şcoală. Prefectura din departamentul respectiv a semnat un acord cu 22 de familii de romi pentru a fi a inseraţi, dar în schimb li s-a cerut un "comportament ireproşabil".