Noi sperante pentru reunificarea Ciprului

nicosia-20090911154812.jpg

Preşedintele cipriot Demetris Christofias (stg), liderul ciprioto-turc Memet Ali (c) şi trimisul special al Naţiunilor Unite Alexander Downer (d). (Foto : AFP)

Preşedintele cipriot Demetris Christofias şi liderul ciprioţilor turci Memet Ali Talat au inceput la Nicosia, a doua rundă de negocieri directe privind reunificarea insulei. Există o notă de optimism la reluarea acestor negocieri directe : Mehmet Ali Talat, preşedintele Republicii turce a Ciprului de Nord (recunoscut doar de Ankara), este convins că Turcia va recunoaşte o Republică cipriotă reunificată.

Turcia refuză în continuare să deschidă graniţele şi aeroporturile pentru ciprioţii greci. Restricţiile se vor ridica imediat ce se va găsi o soluţie, afirmă Memeth Ali Talat care militează de când a ajuns la putere în favoarea reunificării insulei. În aşteptare, Uniunea Europeană păstrează o distanţă rece în negocierele cu Turcia din cauza nerespectării obligaţiilor ce îi revin acesteia în cadrul tratatului Uniunii frontaliere.

În 2004, doar partea grecească a insulei a fost integrată în Uniunea Europeană, partea de nord rămânând în continuare sub ocupaţia armatei turceşti, aflată în insulă de la încercarea nereuşită din 1974 a grecilor ciprioţi de a alipi insula Greciei.

Lentoarea negocierilor a sfârşit prin a-i îngrijora pe ciprioţii turci care, contrar grecilor, au votat planul de reunificare propus de ONU în 2004. Astăzi, mai bine de jumătate dintre ei se pronunţă în favoarea creerii a două state independente. Nu mai sunt decât 17% care se pronunţă în favoarea unei confederaţii, 6% ar dori integrarea în Turcia şi 10% doresc menţinerea situaţiei actuale. Sondajul a fost dat publicităţii de către Primul ministru al Ciprului de Nord, Dervis Eroglu, un conservator, partizan al variantei cu două state distincte.

Memeth Ali Talat, care este un progresist, are în sarcină negocierile cu grecii până la următoarele alegeri din 2010. El are susţinerea Primului ministru turc, Receip Tayip Erdogan, dar rămâne destul de prudent în negocieri. «Climatul este mai degrabă unul bun între cele două părţi » recunoaşte el, precizând că există « o convergenţă în idei între cele două părţi în ceea ce priveşte împărţirea puterii în stat, economia şi politica europeană». Ele se bazează pe principiul unei federaţii «bicomunitară şi bizonală», cu un preşedinte cipriot grec şi un vicepreşedinte cipriot turc care să se succeadă la conducerea statului într-un sistem de rotaţie.

Obiectivul acestor negocieri ar fi ajungerea la un acord între cele două părţi până la sfârşitul lui 2009 şi supunerea acestuia unui referendum la începutul lui 2010.