Nicolas Sarkozy şi libertatea Internetului

nicolas-sarkozy-libertatea-internetului.jpg

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters/TF1)

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, participă vineri, în oraşul Avignon, la o reuniune a miniştrilor Culturii din ţările G8 şi G20, în contextul în care Franţa asigură preşedinţia celor două grupuri. Principalul subiect dezbătut este cel al drepturilor de autor şi al proprietăţii intelectuale pe Internet.

Această reuniune este organizată în prelungirea summit-ului G8 din luna mai de la Deauville, când Nicolas Sarkozy i-a reunit atât pe responsabilii politici, cât şi pe marii patroni ai Internetului, pentru a evoca anumite principii legate de circulaţia bunurilor culturale pe Internet.

Spre deosebire de americani, care pledează pentru un Internet fără nici un fel de încadrare legislativă specială, Franţa consideră că se impun anumite reguli, dintre care unele legate de respectul vieţii private şi mai ales de proprietatea intelectuală.

Reuniunea de la Avignon are loc pe fondul unui Forum al Culturii organizat în fiecare lună noiembrie de patru ani încoace, la Avignon, de Franţa, cu numeroşi invitaţi din străinătate, invitaţi să mediteze la maniera în care cultura şi economia se interferează în zilele noastre. Patru sute de invitaţi participă la actuala ediţie a Forumului, care a început joi şi se încheie sâmbătă.

Iniţiativa a fost lansată de Franţa, după ce a fost ratificat la UNESCO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Stiinţă şi Cultură) principiul diversităţii culturale.

Forumul de la Avignon publică în fiecare an studii inedite pe tema legăturilor dintre economie şi cultură. În tot cursul anului funţionează în cadrul acestui Forum un laborator de idei destinat să aprofundeze patru teme definite astfel: cultură, finanţare şi modele economice; cultură şi atractivitate teriorială; cultura şi tehnologia numerică; inovaţie şi cultură.

Reuniunea de vineri de la Avignon a grupului G8 se va încheia cu o declaraţie finală, pledând pentru echilibru şi coduri morale pe Internet.