Netanyahu respinge propunerile lui Obama

netanyahu-respinge-propunerile-lui-obama.jpg

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu (Foto: Reuters/Ronen Zvulun)

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, respinge sugestia lui Barack Obama ca frontierele Israelului şi ale viitorului stat palestinian să fie fondate pe cele din 1967. Netanyahu, care merge vineri, 20 mai, într-o vizită oficială la Casa Albă susţine că frontierele la care face referire Obama nu pot fi securizate. Obama a promis într-un discurs de joi o schimbare de abordare a SUA faţă de Orientul Mijlociu. Discursul vine la şase luni de la începutul revoltelor arabe.

Corespondentul RFI la New York, Radu Tudor

Convorbirile americano-israeliene de vineri vor sta fără îndoială sub semnul unui pasaj din discursul programatic de joi al preşedintelui Barack Obama privind Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Considerăm că frontierele Israelului şi Palestinei trebuie să fie cele din 1967, cu ajustări teritoriale acceptate de ambele părţi", propunea şeful Executivului american, referindu-se la conturul statului israelian de la armistiţiul din 1949 până la războiul din iunie 1967 şi marcând astfel în aparenţă un punct de ruptură cu politica predecesorilor săi.

În 2004, preşedintele american George W. Bush exprima consensul Washingtonului când îi scria premierului Ariel Sharon că "ideea unei reveniri, ca formula finală, la liniile de armistiţiu din 1949 nu este realistă". Nici în 2000, în epoca Clinton, administraţia nu a propus o revenire la graniţele din 1967.

Reacţia Opoziţiei republicane este în consonanţă cu opiniile formulate de premierul israelian însuşi înaintea plecării spre Washington.

"Cred că se îngrădeşte libertatea de manevră a Israelului, care ar rămâne cu un teritoriu vulnerabil din punct de vedere militar", opina senatorul John McCain.

Actualul Executiv este însă de părere că momentul actual, de revoluţie şi realiniere în lumea arabă cere idei noi, care să impulsioneze negocierile israeliano-palestiniene.

New York, Radu Tudor