Negocieri dificile la Chişinău

Negocierile privind o nouă coaliţie de guvernare continuă la Chişinău. PLDM propune ca funcţia de preşedinte să revină democraţilor. Postul de şef al Parlamentului ar reveni Partidului Liberal. PLDM-ul lui Vlad Filat ar opta pentru funcţia de premier.
 

După aproape două ore de discuţii cu liderii Partidului Democrat, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin a declarat jurnaliştilor că nu a fost luată nici o decizie, nu a fost semnat nici un document, dar s-a discutat cum vor fi repartizate principalele funcţii în stat.

Potrivit lui Voronin, s-a vorbit ţinând cont de situaţia creată după alegerile parlamentare din 28 noiembrie, având în vedere numărul de mandate obţinute de fiecare formaţiune.

"Trebuie depăşită criza politică ce se prelungeste de doi ani de zile. În ceea ce priveşte crearea unei alianţe largi din care ar face parte toate cele patru partide care au acces in Parlament, acest lucru nu este posibil", susţine Voronin.

La rândul său, liderul democrat, Marian Lupu a declarat că runda de consultări cu PCRM a fost una constructivă, o discuţie importantă, bună, care s-a axat pe principiile de politică internă şi politică externă.

La nivelul acestor discuţii, practic nu s-au constatat divergenţe de opinii. Lupu susţine că discuţiile vor continua cu toţi cei care sunt implicaţi în acest proces. "PD va merge la consultări şi cu PLDM şi va insista asupra cursului european al Republicii Moldova. Nu este nimic nou cât ţine de oferta PLDM, avem o viziune complexă, de sistem. Este vorba de un mecanism de guvernare democrat, care ar asigura oportunităţile directe de a influenţa cursul de politica internă şi externă", a conchis Marian Lupu.

Partidul Liberal Democrat a prezentat public marţi, 7 decembrie, oferta Partidului Democrat şi Partidului Liberal. Astfel, PLDM vine cu propunerea ca funcţia de şef al statului să revină democraţilor, cea de preşedinte al Parlamentului Partidului Liberal, iar PLDM optează pentru funcţia de premier.

O ofertă întârziată, spun analiştii şi care ar putea să-i lase indiferenţi pe democraţi, pentru care, oferta comuniştilor a fost mai "generoasă". Surse PD susţin că Partidul Democrat şi Partidul Comuniştilor s-au înţeles ca Vladimir Voronin să nu ocupe nici una din cele trei funcţii importante în stat.

Dupa oferta PLDM, reacţia Partidului Liberal nu a întârziat să apară. Preşedintele interimar al Republicii Moldova, liderul liberal, Mihai Ghimpu e de părere că Partidul Liberal Democrat nu trebuie să împartă funcţii, dar să se aşeze urgent la masa de negocieri cu liberalii şi democraţii şi să deschidă cărţile, pentru a ajunge la o înţelegere, pentru a nu "chinui cetăţenii, care au avut încredere în Alianţa pentru Integrare Europeană şi acum încep să o pună la îndoială".

Mihai Ghimpu s-a arătat destul de supărat de faptul că Vlad Filat a prezentat oferta în faţa presei şi nu i-a convocat la discuţii pe liderii PD şi PL.

"Vreau să cred în această ofertă şi consider că PLDM nu vede formarea alianţei, doar pentru partajarea celor trei funcţii importante în stat".

Potrivit lui Ghimpu, "un partid când îşi asumă responsabilitatea, trebuie sa aibă mecanismele de guvernare, prin care poate contribui la realizarea programului asumat de partidele din alianţă".

 
Corespondentul RFI la Chişinău, Valeria Viţu.