Naveta Endeavour se întoarce acasă

Naveta spaţială americană Endeavour s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională şi urmează să aterizeze la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pe 31 iulie. Naveta şi-a terminat o misiune de 16 zile pe orbita terestră. Naveta americană a fost lansată de la Centrul spaţial Kennedy pe 15 iulie, având la bord un echipaj format din şapte astronauţi.

Naveta spaţială americană Endeavour s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională şi urmează să aterizeze la Centrul Spaţial Kennedy din Florida pe 31 iulie. Naveta şi-a terminat o misiune de 16 zile pe orbita terestră.

Naveta americană a fost lansată de la Centrul spaţial Kennedy pe 15 iulie, având la bord un echipaj format din şapte astronauţi.

Endeavour s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională, pentru a permite conectarea la Staţie a unei nave spaţiale cargo ruseşti, care transportă 2,5 tone de combustibil, echipamente ştiinţifice, apă şi alimente.

Echipajul de pe Endeavour a avut ca obiectiv instalarea ultimelor echipamente tehnice în laboratorul japonez Kibo.

Între altele, astronauţii au înlocuit cele şase baterii dintr-o structură pe care este montată una din cele patru antene solare ale Staţiei. Bateriile au un termen de valabilitate de şase ani şi jumătate şi pot să se încarce şi să se descarce de peste 38 de mii de ori.

Următoarea navetă ce va fi lansată către Staţia Spaţială Internaţională, pe 18 august, este Discovery.

NASA va mai avea la dispoziţie doar şapte zboruri înainte de retragerea din circulaţie a flotei sale spaţiale. Evenimentul este prevăzut pentru septembrie 2010 şi marchează sfârşitul acestui program spaţial.

Staţia Spaţială Internaţională este un proiect spaţial în valoare de o sută de miliarde de dolari. Cei mai mulţi bani vin de la Statele Unite. La realizarea proiectului participă 16 ţări.