NATO: Sfârşitul regimului Gaddafi este aproape. Juppé: Victoria nu este completă

fideli-lui-gaddafi.jpg

Fideli lui Gaddafi

Luptele între forţele opoziţiei, susţinute de bombardamentele NATO, şi fidelii regimului Gaddafi, continuă pentru controlul capitalei Tripoli. NATO anunţa la începutul după-amiezei că sfârşitul regimului "este aproape", în timp ce ministrul francez de externe, Alain Juppé, cere prudenţă: "Victoria nu este completă. Regimul libian este aproape de prăbuşire, dar opune încă rezistenţă. E necesar ca forţele NATO să rămână în alertă pentru a pune capăt acestei operaţiuni", spune ministrul, citat de AFP.

Ora 21:35 SUA şi Franţa vor "continua efortul militar" până când "colonelul Muammar Gaddafi şi clanul său" depun armele, a declarat marţi Nicolas Sarkozy, după o conversaţie telefonica avuta cu Barack Obama.

Ora 20:30 Rebelii libieni au preluat controlul în întregime asupra cartierului general al colonelului Gaddafi. Potrivit AFP, Muammar Gaddafi şi fiii săi sunt însă de negăsit. Între timp, SUA se pregătesc să deblocheze de urgenţă “între 1 şi 1 miliard şi jumătate de dolari pentru ajutorarea rebelilor libieni”, a anunţat Departamentul de Stat american.

Ora 17:00 NATO îşi continuă raidurile aeriene şi bombardamentele unor ţinte din apropierea complexului Bab al-Aziziya, unde se presupune că se află baricadat dictatorul libian. Corespondentul Sky News la Tripoli transmite de la 50 de metri de complex, iar relatarea sa este întreruptă de explozii puternice.

Purtătorul de cuvânt al rebelilor, Hany Hassan Soufrakis, a dat detalii despre presupusa capturare a fiului lui Muammar el Gaddafi, Saif al-Islam. El le-a spus reporterilor BBC că acesta "a fost capturat şi, aparent, a evadat. Acestea sunt informaţiile pe care le primim. Sincer, este o ruşine", a adăugat Soufrakis.
NATO a luat şi ea poziţie faţă de acest incident. Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei, a precizat că "o apariţie a cuiva în mijlocul nopţii nu demonstrează că acea persoană ar mai controla o capitală sau o ţară".

Luptele continuă

Luptele de pe străzile oraşului continuă. Rebelii încearcă să preia controlul în - ceea ce numesc ei - puţinele zone încă dominate de trupele loialiste. Trupele rebele îşi continuă ofensiva şi în afara capitalei către terminalul petrolier din Ras Lanouf. Campania se extinde în direcţia Syrte, oraşul natal al lui Gaddafi. Despre capturarea colonelului Gaddafi, purtătorul de cuvânt rebel a menţionat că aceasta ar da posibilitatea poporului libian să îşi exprime acuzele la adresa sa. "Dar dacă îl vom captura sau nu, este neimportant. Principalul este să ne vedem de vieţile noastre".

În aceeaşi notă s-a exprimat şi purtătorul de cuvânt al operaţiunii militare aliate din Libia. Colonelul canadian Roland Lavoie a spus că nu ştie unde se află colonelul Gaddafi, dar că nu este "sigur că are vreo importanţă. Colonelul nu mai este un jucător cheie în acest conflict".

În ceea ce priveşte evoluţiile post-Gaddafi, un trimis al Consiliului de Tranziţie la Roma a declarat că Italia îşi va respecta toate contractele cu Libia după debarcarea regimului. În altă ordine de idei, Africa de Sud a dezminţit din nou zvonurile conform cărora guvernul ar fi fost contactat de clanul Gaddafi în legătură cu o posibilă cerere de azil.

Frattini: Gaddafi va fi judecat de TPI

Informaţii furnizate în cursul după-amiezei arătau că un aparat NATO s-ar afla deasupra capitalei libiene, însă nu se precizează dacă acesta a atacat complexul în care se află reşedinţa lui Gaddafi. Între timp, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice a declarat că Muammar Gaddafi "nu reprezintă o ţintă pentru NATO". Totuşi, el "va fi judecat de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, alături de fii săi", aşa cum a declarat ministrul italian de Externe, Franco Frattini. Ei vor fi "capturaţi rapid" în cel mai scurt timp, a spus Frattini.

În apărarea lui Gaddafi, Stipe Mesic, fost preşedinte al Croaţiei şi un apropiat al colonelului, spune că "Gaddafi este gata să renunţe definitiv la viaţa politică, dacă atacurile NATO încetează", relatează AFP.

Evoluţia situaţiei, marţi dimineaţă

Forţele loiale lui Gaddafi au lansat un tir cu rachete din apropierea Syrte (bastion al vechiului regim) în direcţia oraşului Misrata, controlat de rebeli, relatează AFP. Marţi dimineaţă, la reşedinţa colonelului Muammar Gaddafi din complexul Bab Al-Azizia se dădeau luptele cele mai importante. Zona pare prea bine protejată pentru ca rebelii să o ia cu asalt fără un sprijin susţinut din partea Alianţei Nord-Atlantice.

Tot marţi, după ce mai multe surse, inclusiv procurorul Tribunalului Penal Internaţional, anunţau că Saif Al-Islam, fiul Colonelului, a fost arestat, acesta a apărut liber în zona Hotelului Rixos din capitală.

Al doilea punct fierbinte din capitală a fost centrul oraşului. Trăgători de elită ai regimului, postaţi pe diverse clădiri, împiedicau opoziţia să preia controlul total. Totuşi, rebelii au reuşit să preia controlul televiziunii de stat.

Alte confruntări, secundare, au fost semnalate lângă port şi în zona Pieţei Verzi, piaţă care a fost recucerită luni seară de forţele loialiste.

Între altele, oamenii lui Muammar Gaddafi controlează zona Hotelului Rixos, în sudul oraşului, unde sunt cazaţi ziariştii străini. Acolo a apărut în faţa camerelor Saif Al-Islam, fiul liderului libian. Rebelii deţin de asemenea controlul asupra aeroportului internaţional.

Situaţia în restul ţării

Oana Lungescu, purtător de cuvânt al NATO, a declarat că forţele pro-Gaddafi au lansat trei rachete SCUD în direcţia poziţiilor ocupate de rebeli la Misrata din direcţia Syrte.

Insurgenţii de la Misrata au anunţat că au interceptat o coloană motorizată venită de la Syrte (fieful lui Gaddafi) şi care se îndreptă spre Abugrin, localitate situată la 100 km sud de Misrata. Armata regulată libiană şi-a abandonat poziţiile din Est, la Brega, pentru a se repoziţiona spre capitală.

Putem spune că linia frontului se află la jumătatea distanţei dintre Misrata şi Tripoli. Lupte au main fost semnalate şi la Al-Aziziya, la 50 km Sud de Tripoli, în apropierea frontierei tunisiene.

Presa europeană se gândeşte deja la reconstrucţie

Ziarele europene constată sfârşitul regimului Gaddafi în Libia, un succes occidental, deşi reconstrucţia se anunţă plină de riscuri. Totodată, presa occidentală consideră că impactul pozitiv al petrolului libian pe burse este doar de moment. Restabilirea producţiei libiene de petrol va dura câţiva ani.

"Este victoria unui efort internaţional în care Franţa şi Marea Britanie au ocupat primul loc", notează Le Monde în editorialul intitulat Regimul Colonelului Gaddafi a căzut. "La jumătatea lui martie, înăbuşirea revoltei de la Benghazi a fost împiedicată, in extremis, graţie avioanelor franceze, apoi lansării masive de rachete de croazieră Tomahawk, americane. (...) Rămâne, desigur, de câştigat pacea. Consiliul Naţional de Tranziţie, organul opoziţiei, va trebui să dea dovadă de capacitatea de a pune împreună şi de a gestiona economia într-un context marcat de puternice clivaje regionale. Unitatea şi stabilitatea unei ţări depind de respectul drepturilor fundamentale de către gruparea victorioasă. <Responsabilitatea occidentalilor este de a veghea că aceste lucruri se întâmplă".

Europenii sunt "În aşteptarea unei noi Libii", notează şi La Croix. Gestionarea respurselor este însă o miză foarte importantă, iată de ce cuvântul cel mai des folosit în ziarele europene este "provocare". Les Echos notează "Provocările perioadei post-Gaddafi" atunci când scrie despre "destinderea de pe pieţele petroliere", La Tribune, observă şi el "Provocările economice ale perioadei post-Gaddafi" atunci când analizează "Prioritatea sectorului petrolier: repunerea în funcţiune a instalaţiilor şi crearea unui consens pe tema gestionării resurselor".

"Restabilirea producţiei libiene de petrol va dura ani", avertizează însă cotidianul britanic Financial Times: "Libia producea înainte de conflict 1,6 milioane de barili pe zi, după 6 luni de conflict producţia a scăzut la 50 000". Analiştii sunt sceptici, notează jurnalul economic britanic, asupra faptului că producţia va putea fi adusă la nivelul pre-conflict mai devreme de 2013. Terminalele de export au fost avariate şi necesită reparaţii capitale.

Citeşte şi "Ce vine după?"