NATO nu va fi vârful de lance în Libia

nato-sala-sedinte.jpg

NATO va avea mai degrabă un rol tehnic în operaţiunile militare din Libia.

NATO nu va avea un rol preponderent în operaţiunea militară internaţională din Libia, este concluzia care se poate trage din ultimele declaraţii făcute la Bruxelles. NATO se limitează acum la un rol de supraveghere a sancţiunilor impuse de ONU Libiei.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Franţa şi Marea Britanie îşi păstrează rolul de lideri politici ai operaţiunii militare din Libia, chiar dacă NATO va înlocui prezenţa americană, care va fi substanţial diminuată.

Acest scenariu, descris miercuri, 23 martie, de Franţa este însă posibil doar dacă se ajunge la un consens şi în sânul Alianţei Nord-Atlantice, la Bruxelles.

Reuniţi pentru a opta zi consecutiv, ambasadorii NATO confirmă acum doar  lansarea operaţiunii "Protecţia unită" de supravegrere a respectării embargoului militar impus de ONU Libiei.

NATO a terminat şi planificarea supravegherii zonei de interdicţie aeriană în Libia decisă tot de ONU, dar pentru moment, lansarea acestei operaţiuni face obiectul unor consultări, a indicat purtătorul de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

Turcia crede însă că planificarea operaţiunii de verificare a  zonei de excludere aeriană merge prea departe în a implica Alianţa în acest demers militar.

Prin urmare, nici nu se poate pune problema pentru moment ca NATO să intre cot la cot în acţiune cu Franţa şi Marea Britanie.

Această etapă ulterioară şi mult mai delicată este împiedicată de Germania şi încă o dată de Turcia. Cele două nu doresc o implicare a NATO în acest fel, iar Franţa, cum spuneam ar accepta doar un rol pur logistic şi de planificare pentru Alianţă. Parisul a indicat clar că nu va împărţi comandamentul acestei operaţiuni decât cu Marea Britanie şi SUA.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan