Naţionalizarea băncii britanice Northern Rock

200802-2805.jpg

Naţionalizarea băncii britanice Northern Rock

Naţionalizarea băncii Northern Rock, a cincea mare companie de credite ipotecare şi principala victimă britanică a crizei de pe piaţa internaţională a creditelor pune sub un mare semn al întrebării reputaţia guvernului laburist de garant al stabilităţii financiare.

Vitriolul politic cu care a fost împroşcat în parlament Alistair Darling, ministrul finanţelor - comentează Financial Times - este o reflecţie a mâniei cu care va reacţiona opinia publică când va afla că ministrul a folosit o sumă echivalentă cu cea a bugetului apărării pentru a salva o bancă aflată în pragul falimentului.

După cinci luni de eforturi de a găsi un cumpărător şi un împrumut de 25 de miliarde de lire sterline pentru a acoperi deficitul de lichiditate, premierul Gordon Brown a explicat că naţionalizarea temporară a băncii a preîntâmpinat extinderea crizei asupra întregii economii.

Din motive puţin transparente, guvernul a respins ofertele companiilor interesate, printre care şi pe cea a grupului Virgin, controlat de magnatul Richard Branson.

Asistăm la cea mai gravă criză financiară de la Miercurea Neagră, de acum 15 ani, când lira sterlină a fost scoasă din mecanismul de schimb şi la cel mai mare proces de naţionalizare a unei bănci britanice din 1946 când Banca Angliei a fost pusă sub controlul statului.

Lelia Galis, Londra

2/19/2008;14.10h