Moţiune de cenzură pe tema salarizării unitare

Opoziţia depune o moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Boc. Tema: legea salarizării unitare în sistemul bugetar, adoptată – recent – de Guvern prin asumarea răspunderii. Documentul e susţinut de UDMR şi ar urma să fie dezbătut săptămâna viitoare.

Moţiunea a fost intitulată "Guvernul PDL-PSD a hotărât: "Decât muncă fără rost, mai bine puţin şi prost". Documentul e semnat de 121 de parlamentari ai PNL şi UDMR şi are ca scop declarat "blocarea adoptării unei legi aberante şi trimiterea acasă a celui mai slab Guvern din 1990 încoace". Liberalii suţin că "prin adoptarea acestui proiect de lege, Guvernul ignoră principiul solidarităţii sociale, atât de necesar pe perioadă de criză", adăugând că ar fi promovată discriminarea între diversele categorii de personal bugetar. Pe de altă parte, liderii PNL susţin că "angajarea răspunderii Guvernului într-o singură zi pe trei proiecte de lege ar fi o procedură neconstituţională.

Sindicatele, la rândul lor, au acuzat că în lege nu există o uniformizare a aceleiaşi profesii pe orizontală, cum e cazul muncitorului de categoria I care nu are un acelaşi coeficient de salarizare şi al carui salariu variază în continuare, în funcţie de sectorul în care munceşte.

În plus, anumite funcţii bugetare nu se mai regăsesc deloc în grilă – susţin opoziţia şi sindicatele. Ar fi cazul asistentului maternal, de pildă, care în forma postată pe site-ul Guvernului nu mai era prins nicăieri. Un alt exemplu adus de Cartel Alfa este lipsa unei logici a ierarhiei, potrivit căreia cea mai mare funcţie de execuţie are salariul mai mic decât cel al celei mai mici funcţii de conducere.

Cât priveşte lipsa excepţiilor, au fost semnalate alte probleme: cei din BNR, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, cea de Supravegere a Asigurărilor şi cea de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private nu sunt prinşi în grila comună, deci vor avea alte salarii, fără plafoanele specifice bugetarilor.

Potrivit Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. PNL şi UDMR au împreună 121 de parlamentari, din totalul de 471.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.