Moscova şi Kievul vor relansa avionul cargo Antonov An-70

clip-image002-20090820121540.jpg

Antonov An-70 (Foto : Wikimedia.org)

Ministerele Apărarii din Rusia şi Ucraina au semnat la Moscova un acord pentru reluarea construcţiei avionului cargo Antonov An-70. Proiectul a fost dezvoltat de cele două ţări la mijlocul anilor '90 şi avea să fie suspendat în 2006 datorită retragerii Rusiei.

Ministerele Apărarii din Rusia şi Ucraina au semnat la Moscova un acord pentru reluarea construcţiei avionului cargo Antonov An-70.

Proiectul a fost dezvoltat de cele două ţări la mijlocul anilor '90 şi avea să fie suspendat în 2006 datorită retragerii Rusiei.

Moscova revine acum asupra deciziei, dar trebuie să găsească cel puţin 120 de milioane de dolari pentru a pune la punct aparatul de zbor.

Dificultăţile pe care le întâmpină avionul cargo european A400M le-a dat cu siguranţă idei responsabililor ruşi şi ucrainieni. Lăsat deoparte în ultimii ani, Antonov An-70 îşi va relua curând încercările de zbor, iar armata rusă va putea echipa noul avion fabricat în uzinele ucrainiene.

Apropierea dintre Ministerul rus al Apărării şi industria din Ucraina este un pas important în relaţiile dintre cele doua ţări. Dacă Rusia a încetat acum trei ani să mai cumpere avionul, a fost din motive politice şi nu tehnice.

De fapt, relaţiile dintre Moscova şi Kiev s-au deteriorat considerabil după Revoluţia Portocalie, care a adus în Ucraina un Guvern pro-occidental, favorabil unei apropieri de Alianţa Nord Atlantică.

Moscova doreşte acum să preia frâiele programului, nu numai pentru că armata rusă are nevoie să-şi înoiască flota de avioane tactice, ci şi pentru că din cauza întârzierilor întâmpinate de avionul cargo Airbus, aparatul ucrainian poate fi alternativa pe piaţa europeană.

Mai mulţi fabricanţi europeni de echipamente electronice s-ar putea asocia la dezvoltarea lui Antonov An-70, avion calificat drept promiţător după primele apariţii publice.