Monica Macovei critică dur CSM-ul şi Parlamentul

Aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este compromisă definitiv. Parlamentul este vinovat pentru protejarea parlamentarilor cercetaţi penal. Şmecheria invocată de cei trei din CSM în propriul interes nu trece graniţele ţării. Senatul a pus un umăr foarte puternic la menţinerea lipsei de încredere în justiţia din România şi în CSM. Aceste declaraţii au fost făcute la RFI de euro-parlamentarul PDL, Monica Macovei.

Mai avem nevoie sau nu de Consiliul Superior al Magistraturii ? Monica Macovei propune o analiză privind existenţa CSM-ului în România. Euro-parlamentarul PDL se întreabă dacă organismul magistraţilor trebuie păstrat sau dimpotrivă desfiinţat.

Fostul ministru al Justiţiei critică CSM-ul, din cauza căruia mai toate rapoartele Comisiei Europene din ultimii ani au fost negative.

Monica Macovei e convinsă că votul din Senat asupra componenţei CSM se va reflecta în viitorul raport pe justiţie al Comisiei Europene. Ea spune că trei membri ai Consiliului s-ar afla la al doilea mandat, lucru interzis de lege.

Pe de altă parte, Macovei critică şi Parlamentul, vinovat după părerea ei pentru "protejarea parlamentarilor cercetaţi penal". Ea se referă la cazuri precum Ridzi sau Năstase, unde Legislativul a blocat anchetele penale, dar şi la legea ANI, de care parlamentarii "şi-au bătut joc", în opinia sa.

 

Despre Parlament : "Parlamentul este vinovat pentru protejarea parlamentarilor cercetaţi penal, Adrian Năstase, Monica Iacob Ridzi, cred că au mai fost decizii - şi amânarea deciziilor în sine e de criticat - pentru cum şi-au bătut joc de legea ANI".

 

Despre cei trei membri ai CSM, aflaţi la al doilea mandat : "Sunt la al doilea mandat, potrivit legii actuale, iar şmecheria pe care încearcă să o promoveze, invocând o lege care azi nu mai există şi care exista în 2004 sau la începutul lui 2005 nu ţine ! Dar din păcate, în Parlament, nu s-au verificat exact condiţiile de legalitate. Nu trebuia să constate decât că legea de astăzi, pe baza căreia se fac alegeri prevede doar un singur mandat. Şmecheria asta invocată de cei trei din CSM în propriul interes nu trece graniţele ţării ! Din păcate şi Senatul a pus un umăr foarte puternic la menţinerea lipsei de încredere în justiţia din România şi în CSM. E o victorie a lipsei de reformă, a ineficienţei, a menţinerii reţelelor de corupţie în justiţie şi în politic şi a fost o măsură împotriva populaţiei României, care vrea aceste reforme în justiţie".

 

Despre Schengen : "În nici un caz, aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen nu este compromisă definitiv. Eu încă sper să se întâmple în martie, dacă eforturile diplomatice şi eforturile tuturor politicienilor din România merg în aceeaşi direcţie. Şi dacă nu se va întâmpla în martie, sunt convinsă că vom continua demersurile, ca să se întâmple tot în 2011. Mesajul pe care România trebuie să-l transmită şi pe care eu l-aş transmite este următorul : da, avem probleme în justiţie şi corupţie, da, ne ocupăm de ele, mulţumim pentru MCV, ne ajută să facem reformele acasă - asta lăsând deoparte votul din Senat, care o să atârne foarte greu şi foarte rău - şi spus, uite, suntem conştienţi de ce probleme avem şi la corupţia de la frontiere şi din justiţie şi altele şi asta vrem să facem. Să arătăm că avem trei-patru măsuri imediate, pe care le punem în aplicare în luna ianuarie, pentru a fi credibili şi pentru a arăta că vrem să progresăm şi că progresăm".

 
Monica Macovei, intervievată de Cosmin Ruscior