Moldovenii vor obtine mai simplu vize pentru UE

200801-1944.jpg

Moldovenii vor obtine mai simplu vize pentru UE

Parlamentul European a ratificat acordurile privind regimul de vize si readmisia dintre UE si Republica Moldova.

Parlamentul European a ratificat acordurile privind regimul de vize şi readmisia dintre UE şi Republica Moldova. Europarlamentarii PSD s-au abţinut sau au votat contra. Ei au explicat că nu sunt împotriva esentei acesor acorduri, ci împotriva "utilizării conceptului stalinist de limbă moldovenească din cadrul documentelor, concept inventat de regimul sovietic spre a diviza naţiunea culturală română."
Cetăţenii moldoveni vor putea obtine mai simplu vize pentru statele UE de la intai ianuarie 2008, după ce Parlamenul European a ratificat Acordul privind facilitarea regimului de vize cu ţările comunităţii europene. Totodată, în urma ratificării unui alt acord, cel de readmisie, cetăţenii moldoveni cu şedere ilegală în spaţiul Uniunii Europene vor putea fi identificaţi şi repatriaţi conform unor proceduri rapide şi eficiente.
Potrivit Acordului privind facilitarea regimului de vize, moldovenii vor avea nevoie de mai puţine acte pentru perfectarea vizelor. Termenul de procesare a solicitării se va reduce. Viza va fi perfectată în maxim zece zile, iar în doua zile vor fi examinate cazurile de urgenţă.
Pensionarii, minorii, studenţii, jurnaliştii, reprezentanţii societăţii civile, oamenii de artă, şoferii internaţionali şi sportivii vor obţine vize gratuite, iar persoanele care merg des în statele UE vor putea beneficia de vize cu intrare multiplă şi termen de valabilitate extins. Pentru cei care vor trebui să plătească viza, taxa a fost redusă de la 60 la 35 de euro. Vizele pentru România şi Bulgaria vor fi acordate în continuare gratuit.
Acordul privind readmisia persoanelor cu şedere ilegală în statele UE se referă atât la cetăţenii ţărilor care au semnat documentul, cât şi la cetăţenii altor state sau la persoanele fără cetăţenie. Readmisia va fi aplicată în condiţiile nerespectării cerinţelor de intrare, prezenţă sau şedere pe teritoriul statelor UE.

Ilona Spataru, Chişinău, RFI