Modificari ale rapoartelor europene privind România si Bulgaria

Modificari intervenite marti in raportul Comisia Europeana despre reforma justitiei in România si in Bulgaria fac sa dispara amenintarea conform careia aderarea acestora la spatiul Schengen si la zona euro ar putea fi amânata.

Reuniunea sefilor de cabinete ale comisarilor europeni a operat marti 22 iulie modificari minore in textele rapoartelor, astfel dispare fraza conform careia cele doua isi puteau vedea amânata aderarea la spatiul Schengen si zona euro daca nu continua reformele.

In variantalor initiala, rapoartele atrageau atentia României si Bulgariei ca reforma lenta a justitiei si coruptia generalizata le poate periclita sansele de aderare la spatiile amintite.

Reuniunea sefilor de cabinete a fost una extrem de tensionata, ea a durat mai bine de trei ore si a fost aproape in totalitate consacrata dezbaterilor privind Bulgaria.

Mai multi oficiali ai Comisiei Europene au pledat pentru indulcirea tonului, ei au fost contrazisi de altiiin opinia caroratonul prietenos nu ar aduce rezultate.

Cabinetul comisarul european Meglena Kuneva a incercat sa aduca si alte modificari in textul bulgar care este foarte dur dar acest lucru nu a fost posibil intrucât presedintele Comisiei Europene doreste ca mesajul transmis Sofiei sa fie unul extrem de puternic.

Aceasta ultima versiune a rapoartelor intra acum in dezbaterea comisarilor europeni unde noi modificari pot interveni.

Rapoartele vor fi adoptate miercuriimediat dupa ora prânzului, ele arata ca cele doua tari fac progrese lente in reforma justitiei si in combaterea coruptiei locale, dar ca nici un progres nu este inregistrat privind pedepsirea marii coruptii.

Bulgariei ii este dedicat si un al treilea documente care priveste doar gestiunea neclara a fondurilor europene, tara va pierde o suma de bani deja alocata care al carui ordin de marime se mai dezbate inca.

S-a acceptat ideea ca Bulgariei sa-i fierealocata aceasta suma de bani in cazul in care va intruni din nou conditiile intr-un viitor apropiat

Mihaela Gherghisan, Bruxelles

22/07/2008