Modificarea Constituţiei, o prioritate în 2011

constitutie.jpg

Partidele ar putea începe în 2011 dezbaterile privind modificarea Constituţiei.

Modificarea Constituţiei - iată una dintre priorităţile actualei clase politice, în anul 2011. Partidele trebuie să găsească o formulă prin care să aplice rezultatul referendumului, în urma căruia cei mai mulţi români au cerut introducerea Parlamentului unicameral.

Modificarea Constituţiei se anunţă o misiune dificilă, nu pentru că nu ar exista idei, ci tocmai din cauză că sunt prea multe şi deloc convergente.

Partidele nu au deocamdată o viziune clară asupra viitoarei legi fundamentale. Unele formaţiuni vorbesc chiar pe voci diferite în privinţa Constituţiei.

PDL oscilează între o republică prezidenţială, după model american sau chiar francez, în care şeful statului are puteri sporite şi sistemul actual.

Cert e că "voinţa poporului", aşa cum este ea numită de actuala putere trebuie să primeze. Cu alte cuvinte : Parlament unicameral şi mai puţini parlamentari.

PSD, PNL şi chiar UDMR nici nu vor să audă însă de aşa ceva. Maghiarii cel puţin se tem că vor dispărea din Parlament, dacă rămâne o singură Cameră. În plus, UDMR vrea ca Executivul să nu mai aibă dreptul de a guverna prin ordonanţe.

Social-democraţii vor şi ei Parlament cu două Camere, plus reducerea numărului de parlamentari la trei sute. PSD mai propune ca un ministru să poată fi demis prin moţiune simplă. În fine, parlamentarii care-şi părăsesc partidul trebuie să-şi piardă mandatul, cere formaţiunea.

Liberalii sunt de acord cu un Parlament bicameral, dar propun un regim parlamentar, în care şeful statului să aibă mai degrabă un rol decorativ.