Moartea lui Kim Jong-il tulbură apele în Occident

moartea-lui-kim-jong-il-tulbura-apele-occident.jpg

Soldaţi nord-coreeni (Foto: Reuters/Kyodo/Files)

Statele Unite cer Coreei de Nord să îşi respecte obligaţiile asumate privind programul nuclear. Între timp, Guvernul cubanez a decretat doliu oficial de trei zile, în urma morţii liderului nord-coreean Kim Jong-il, iar Seulul a prezentat condoleanţe Phenianului.

"Sperăm că noua direcţie nord-coreeană va lua măsurile necesare pentru respectarea angajamentelor luate privind renunţarea la programul nuclear", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane. Oficialul a subliniat că Statele Unite vor continua presiunile privind respectarea obligaţiilor internaţionale.

Pe de altă parte, activişti nord-coreeni din Coreea de Sud au anunţat că vor trimite cu balonul zeci de mii de manifeste critice la adresa liderului defunct. Este vorba despre aproximativ 200 de mii de manifeste, care critică dinastia Kim, aflată la putere în nordul peninsulei.

Presa oficială nord-coreeană a prezentat scene de "tristeţe de nedescris", după anunţarea morţii lui Kim Jong-il, iar televiziunea de stat a difuzat imagini cu sute de persoane plângând pe străzi sau în faţa unor fotografii ale liderului.

Publicaţiile online cu sediul la Seul ale unor disidenţi vorbesc însă despre o atmosferă tensionată în Coreea de Nord, unde Armata şi Poliţia obligă populaţia să rămână în casă şi interzic formarea de grupuri mai mari de cinci persoane.

Între timp, Guvernul din Coreea de Sud a prezentat "condoleanţe poporului Coreei de Nord", după decesul lui Kim Jong-il, iar Cuba a decretat trei zile de doliu naţional pentru liderul nord-coreean.