Mircea Geoană aşteaptă soluţii de la G8 pentru lumea arabă

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, subliniază importanţa summit-ului G8 din Franţa şi deciziile ce se vor lua la nivel înalt. Într-un interviu pentru RFI, Mircea Geoană spune că liderii care au venit joi, 26 mai, în Hexagon trebuie să dea un răspuns clar cu privire la conflictele care se răspândesc în Orientul Mijlociu.

Mircea Geoană declară că "G8-ul rămâne relevant pentru că, spre deosebire de G20, are şi o componentă strategică şi geopolitică".

"Lumea dezvoltată trebuie să ofere un răspuns clar în faţa evoluţiilor extrem de inegale şi dinamice din lumea musulmană. Aici este nevoie de coordonare în mod evident, pentru că toată lumea salută valul de libertate, acest strigăt de emancipare pe care multe popoare arabe şi musulmane îl dau în multe locuri. Trebuie însă să fim conştienţi de faptul că există şi un risc de instabilitate acută provocat de situaţia încă nerezolvată din Libia sau situaţia încă netratată din Siria", precizează preşedintele Senatului, Mircea Geoană.

 

Deauville, capitala G8

 

Liderii marilor puteri s-au reunit joi la Deauville, în nord-vestul Franţei, în cadrul summit-ului G8, consacrat revoluţiilor din lumea musulmană, siguranţei nucleare şi succesorului lui Dominique Strauss-Kahn la conducerea FMI.

Liderii G8 îl vor îndemna pe Muammar Gaddafi să renunţe la folosirea forţei şi vor susţine "o soluţie politică reflectând voinţa poporului", conform unui proiect de declaraţie finală. O recomandare similară a fost adresată regimului de la Damasc (Siria).

Pe de altă parte, Uniunea Europeană consideră că Grecia are capacitatea să îşi îndeplinească obiectivele bugetare, chiar dacă noul plan de austeritate este contestat puternic de populaţie, declară preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy. "Suntem încrezători că Grecia va lua toate măsurile necesare pentru ca obiectivele bugetare care au fost stabilite să fie respectate", spune el într-o conferinţă de presă la Deauville.

"Vom face tot posibilul pentru evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată, pentru menţinerea stabilităţii financiare a zonei euro", mai afirmă Herman Van Rompuy.

 
Mircea Geoană, intervievat de Matei Vişniec