Ministrul „Googleberger“ chestionat în Bundestag

Karl-Theodor zu Guttenberg, ministrul german al apărării, membru al Uniunii Creştin-Sociale (bavareze), CSU, este acuzat de plagiat. Opoziţia cere demisia ministrului, care a fost audiat miercuri în Bundestag-ul de la Berlin.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

Cine va arunca o privire pe pagina electronică a ministrului federal al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg nu va găsi nici măcar o aluzie la ceea ce este subiectul numărul 1 al presei din Germania.

Ceea ce va vedea vizitatorul paginii baronului zu Guttenberg vor fi fotografii cu un ministru zîmbitor şi bine dispus, însoţite de formule lapidare şi aforistice ca de pildă: „Responsabilitate înseamnă, în primul rînd, obligaţii, încredere şi conştiinţă“.

Aforismul ministrului sună bine.

De cînd s-a aflat că în teza sa de doctorat există peste 360 de pasaje plagiate, aforismul citat sună gol, devenind o pură afirmaţie cinică.

După ce săptămîna trecută ziarul „Süddeutsche Zeitung“ a publicat prima relatare despre plagiat, toată presa s-a ocupat de acest subiect delicat. Ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ a descoperit că zu Guttenberg a copiat un editorial întreg, folosindu-l, fără indicarea sursei, ca prefaţă a tezei sale de doctorat, susţinută la Universitatea din Bayreuth.

La început baronul a negat că s-ar fi „inspirat“ din lucrările altora, fără a folosi ghilimelele şi fără a indica în note de subsol provenienţa unor pasaje, uneori preluate textual, alteori uşor modificate, prin înlocuirea unor sintagme sau cuvinte. Ziarele germane au taxat declaraţiile ministrului drept minciuni, găsindu-i şi cîteva porecle, ca de pildă „die tageszeitung“ (taz) din Berlin care l-a botezat „Googleberger“.

Karl-Theodor zu Guttenberg a mizat pe sprijinul colegilor săi din guvern care au încercat să minimalizeze afacerea. Inclusiv şefa executivului, Angela Merkel a spus că ceea ce i se reproşează nu i-ar afecta activitate de ministru al apărării şi nici prestaţia şi competenţa sa ca demnitar al guvernului.

Luni seara baronul a recunoscut pentru prima dată public: „La sfîrşitul săptămînii am revăzut încă o dată teza mea de doctorat şi a trebuit să constat că am făcut nişte greşeli grave.“

Evitînd să folosească termenul de plagiat, zu Guttenberg doar a explicat în faţa camerelor televiziunilor că aceste greşeli constituie încălcări ale codului ştiinţific. Tot el a anunţat că, în mod deliberat, nu a dorit să inducă pe cineva în eroare şi ca atare el renunţă de bunăvoie la titlul său de doctor.

Foarte interesante în acest context al dezvăluirilor sunt şi reacţiile marelui public. Potrivit unor sondaje de opinie, ministrul continuă să se bucure de simpatiile şi aprecierile alegătorilor. Asta în proporţie de 70 la sută, precum anunţă televiziunea publică germană.

Opoziţia insistă ca ministrul să demisioneze. Furtul intelectual nu poate fi tolerat. În cursul unei audieri care s-a desfăşurat miercuri în Bundestag, zu Guttenberg a trebuit să răspundă multor întrebări incomode.

Una din aceste întrebări se referea la dezvăluirile de ultimă oră, potrivit cărora ministrul ar fi copiat şi numeroase pasaje din analizele politice elaborate de serviciul ştiinţific al Parlamentului. Acest serviciu oferă deputaţilor analize şi expertize pe diverse teme politice, juridice, economice etc. În acest caz ar trebui să intervină procuratura, fiindcă este vorba despre furt calificat, a declarat parlamentarul social-democrat Thomas Oppermann, citat în „Der Spiegel“.

În timpul audierii din Bundestag zu Guttenberg a recunoscut că a făcut greşeli de redactare, dar a respins acuzaţia de plagiat.

Totodată şi-a exprimat regretul că din cauza acestei chestiuni a lansat un „semnal nefavorabil“ către lumea ştiinţifică. Guttenberg a mai recunoscut că a dat dovadă de aroganţă şi s-a supraevaluat, crezînd în compatibilitatea activităţii sale ştiinţifice cu cea politică.

Politicianul i-a atacat pe cei care îl acuză de faptul că, în mod deliberat, a dorit să inducă pe cineva în eroare, afirmînd că cei care susţin asta îl calomniază.

 
William Totok, Berlin