Ministru polonez demisionează, după ancheta în cazul Smolensk

ministru-polonez-demisioneaza-ancheta-cazul-smolensk.jpg

Avionul preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, s-a prăbuşit la Smolensk pe 10 aprilie 2010.

Ministrul polonez al Apărării, Bogdan Klich, a demisionat, după prezentarea concluziilor de către comisia care a anchetat tragedia de la Smolensk, unde s-a prăbuşit avionul preşedintelui Lech Kaczynski, în aprilie 2010. Anunţul a venit de la premierul Donald Tusk.

Principalele cauze ale tragediei de la Smolensk au fost determinate de partea poloneză, însă şi partea rusă a comis o serie de erori. Acestea sunt concluziile comisiei poloneze de anchetă asupra accidentului aviatic, soldat cu moartea preşedintelui Lech Kaczynski.

"Cauza directă a accidentului a fost coborârea (avionului) la o altitudine prea mică şi cu o viteză excesivă, în condiţii atmosferice care împiedicau contactul vizual cu solul", arată raportul.

Comisia a citat "nivelul de pregătire al echipajului, care a reprezentat o ameninţare pentru securitatea zborului", "viteza prea mare" a avionului şi "altitudinea prea mică" a aparatului de zbor.

 

Ruşii au greşit şi ei la Smolensk

 

Raportul mai arată că iluminarea aeroportului rusesc de la Smolensk era "foarte slabă şi incompletă", iar "şeful personalului din zona de aterizare a dat instrucţiuni eronate echipajului avionului".

Concluziile anchetei poloneze ar trebui să pună capăt disensiunilor dintre Polonia şi Rusia, pe tema tragediei de la Smolensk. Un raport rusesc prezentat în ianuarie aprecia că întreaga responsabilitate pentru producerea accidentului revine părţii poloneze.

Avionul s-a prăbuşit pe 10 aprilie 2010, la Smolensk. Toţi cei 96 de ocupanţi, printre care se aflau preşedintele polonez, Lech Kaczynski, soţia sa şi numeroşi oficiali polonezi de rang înalt au murit în urma catastrofei aviatice.