Mihai Răzvan Ungureanu, şeful diplomaţiei, şeful spionilor, şeful Guvernului

Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu este un diplomat român care a deţinut funcţia de ministru de Externe între anii 2004 şi 2007. El este acum director al Serviciului de Informaţii Externe al României. Diplomat şcolit la Oxford, dar şi în SUA si Germania, Mihai Răzvan Ungureanu are un CV de invidiat. 

El a urmat cursurile Facultătii de Istorie, de la Universitatea "Al. I.Cuza" din Iaşi, a studiat de asemenea la Centre for Jewish and Hebrew Studies, St. Cross College, University of Oxford, Marea Britanie. Vorbeste fluent trei limbi străine, engleza, franceza si germana si stie să citească în limba maghiară.

Ascensiunea lui Mihai Răzvan Ungureanu este fulminantă: îşi începe cariera ca lector şi apoi conferenţiar universitar, continuă ca secretar de stat în MAE, coordonator adjunct al SECI, şef al diplomaţiei române si director SIE.

Mihai Răzvan Ungureanu a fost coordonator adjunct al South East European Cooperation Initiative (SECI), Viena. A devenit emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, în perioada 2001-2003.

Mihai Răzvan Ungureanu a lucrat ca secretar de stat în Ministerul de Externe între 1998 si 2001. Ulterior, a deţinut funcţia de ministru de Externe, între anii 2004 si 2007.

Pe 2 februarie 2007, premierul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, i-a cerut ministrului Mihai Ungureanu să îşi prezinte demisia, pentru că nu a informat Guvernul şi pe şeful Executivului în legătură cu reţinerea a doi cetăţeni români în Irak. Cei doi fuseseră arestaţi de către soldaţii Forţei Multinaţionale a Coaliţiei, cu trei luni în urmă, pentru că filmaseră şi fotografiaseră fără autorizaţie o bază americană.

După demisia de la conducerea Ministerului de Externe, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena.

Mihai Răzvan Ungureanu este numit în decembrie 2007 în functia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

Mihai Răzvan Ungureanu s-a născut pe 22 septembrie 1968, la Iaşi.