Medvedev şi Obama speră să deschidă "noi pagini" în relaţia bilaterală

200907-13490.jpg

Medvedev şi Obama speră să deschidă "noi pagini" în relaţia bilaterală

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev speră că Rusia şi Statele Unite
vor întoarce "paginile dificile" ale ultimilor ani şi vor deschide
unele "noi". Şeful statului rus a făcut declaraţia în timp ce îl primea
pe omologul american, Barack Obama, la Kremlin.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev speră că Rusia şi Statele Unite vor întoarce "paginile dificile" ale ultimilor ani şi vor deschide unele "noi". Şeful statului rus a făcut declaraţia în timp ce îl primea pe omologul american, Barack Obama, la Kremlin.

"Sperăm să închidem o serie de capitole dificile din istoria relaţiilor ruso-americane şi să deschidem altele noi", afirmă Dmitri Medvedev. "Dacă vom lucra intens în următoarele două zile, vom putem realiza progrese extraordinare", a venit şi răspunsul şefului Casei Albe.

Preşedintele american Barack Obama a început luni, 6 iulie, o vizită la Moscova, pentru relansarea relaţiilor bilaterale. Este o misiune dificilă, având în vedere divergenţele persistente asupra unor subiecte precum scutul american anti-rachetă din Europa Centrală, Georgia sau extinderea NATO.

Preşedinţii Barack Obama şi Dmitri Medvedev urmează să încheie un acord asupra Afganistanului şi să pună bazele unui alt acord prealabil asupra limitării armelor nucleare şi în sfârsit să demareze un nou tratat START.

Fiecare dintre cele două părţi şi-a pregătit bine argumentele menite să-i permită un ascendent asupra celeilalte. Moscova reproşează Statelor Unite ale Americii, printre altele, scutul anti-rachetă ce urmează a fi instalat în Polonia şi Republica Cehă.

Barack Obama a ales alte mijloace dacă nu de destabilizare, cel puţin de presiune a partenerilor. El a declarat că mizează pe preşedintele Medvedev pentru relansarea relaţiilor bilaterale, dar anunţă în acelaşi timp că va întâlni opozanţi ai regimului şi va asita la un forum cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Despre prim-ministrul Vladimir Putin, pe care-l va întâlni totuşi marţi la micul dejun, Barack Obama a spus, spre deliciul presei ruse, că-l vede într-o postură de şpagat : cu un picior în vechea manieră de a face politică, de pe timpul Războiului Rece şi cu celălalt în noua manieră, mai relaxată.

În orice caz, Barack Obama - însoţit de soţie şi de cele două fiice - are şanse să fie mai bine primit la Moscova decât în 2005, când era doar senator. El a fost reţinut atunci pe aeroport timp de trei ore de către granicerii ruşi, care voiau să inspecteze avionul.

Parteneriatul cu Rusia este indispensabil. Vizita are loc pe fondul testelor cu rachetă efectuate de Coreea de Nord în ultimele luni. Pe agendă vor figura şi eforturile Statelor Unite şi Rusiei de a ajunge la un acord privind un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare, în condiţiile în care Tratatul START expiră pe 5 decembrie.

Washingtonul şi Moscova nu sunt pe aceeaşi lungime de undă în privinţa unor dosare sensibile. De exemplu, în ceea ce priveşte ambiţiile nucleare ale Iranului, Rusia - ţară cu interese importante în Iran şi care construieşte prima centrală nucleară iraniană - se opune politicii dure a Statelor Unite împotriva programului nuclear iranian.

Pe de altă parte, un acord între SUA şi Rusia privind reducerea arsenalelor nucleare nu va fi definitivat prea curând. Cele două ţări ar putea ajunge însă la o înţelegere privind un document - cadru sau pentru limitarea numărului ogivelor la 1.500. (CR - 6 iulie 2009;14.55h)