Mărieş, mulţumit de proiectul Macovei

revolutie-soldat-piata-revolutiei.jpg

Crimele de la Revoluţie şi Mineriadă nu se vor mai prescrie, potrivit unui proiect de lege.

Proiectul Monicăi Macovei despre crimele de la Revoluţie este binevenit. O spune la RFI preşedintele Asociaţiei "21 decembrie 1989", Teodor Mărieş. El comentează o propunere legislativă făcută de fostul ministru al Justiţiei, în prezent euro-parlamentar PDL.

Deputatul european, Monica Macovei a finalizat un proiect de lege, prin care infracţiunile referitoare la omor să devină imprescriptibile. Cu alte cuvinte, să poată fi judecate oricând, indiferent câţi ani vor fi trecut de la evenimentele din decembrie 1989.

Potrivit proiectului, în toate statele din zona euro-atlantică există prevederi prin care omorul nu se prescrie niciodată, mai puţin în România şi Bulgaria.

Dacă această lege va fi votată de Parlament, dosarele Revoluţiei din decembrie 1989 şi Mineriadei din iunie 1990 ar putea fi redeschise.

Revoluţie

Teodor Mărieş, preşedintele asociaţiei "21 decembrie 1989"

AscultăDownload

Preşedintele Asociaţiei  "21 decembrie 1989", Teodor Mărieş spune la RFI că acest proiect este binevenit, important este să fie votat de Parlament. "În dosarele Revoluţiei şi Mineriadei nu sunt prescrise faptele. Faptele se prescriu la 22 de ani, conform prescrierii speciale şi nu aş face nici un fel de comentariu, important este să se pună în aplicare, să fie votat pentru că în aceste dosare, repet, procurorii în acest moment nu vor să lucreze, nu vor să instrumenteze, dar nu se pune problema ca ele să se prescrie", explică Mărieş.

Termenul după care crimele din 1989 şi 1990 nu vor mai putea fi pedepsite este anul viitor.